VÄRDIGA VINNARE. Hanna Johansson, projektledare Street Games, med ledarna Daisy Munoz Pedro Guierra, Abdinaser och Bashir Muse tar emot priset i riksdagen. Foto: Street Games

Street Games prisas i riksdagen

Idrottsprojektet Street Games är mottagare av 5i12-rörelsens pris. Tre ideella ledare från Göteborg tog emot det åtråvärda priset i Sveriges riksdag.

  • Publicerad 10:06, 11 dec 2019

Här finns många läraktiga barn och ungdomar som vill idrotta, testa och vara med och ta ansvar.

PRIS. Tidigare har priset delats ut till artisten Jason ”Timbuktu” Diakité, som mottog utmärkelsen 2012. Foto: Street Games

Street Games – Västra Götalands Idrottsförbunds projekt som ger barn och ungdomar chans att prova på olika idrotter – har fått ta emot 5i12-rörelsens pris.

Plats i Sveriges riksdag för att motta priset var de tre ideella ledarna Abdinaser Bashir Muse, Pedro Guierra och Daisy Munoz.

– Det var jättefint att få vara med och ta emot priset som är till alla oss som engagerar oss i Street Games. Jag känner mig väldigt stolt, säger Daisy Munoz.

Syftet med Street Games är att främja alla barn och ungdomars rätt till rörelse och utveckling såväl fysiskt som psykiskt och socialt.

Favoritaktivitet

Själva tanken med att prova-på handlar om att ungdomar ska hitta en aktivitet de gillar och på sikt bli del av en förening.  

Daisy Munoz har varit engagerad i Street Games sedan starten och representerar nu tjejföreningen Juvelerna i Tynnered.

– Man märker att det händer grejer när Street Games är här. Det samlar ungdomar och vi gör massa olika aktiviteter tillsammans. Det behövs överallt men för områden som har en sämre stämpel betyder det något extra. Här finns så många läraktiga barn och ungdomar som vill idrotta, testa och vara med.

Och på jullovet när X-mas Games arrangeras i Angered Arena har alla chans att hitta "sin grej."

X-mas Games är tillbaka – större än någonsin

Ledarmöjligheter för alla

Alltihop startade i Angered för att motverka kriminalitet, droger, ohälsa och utanförskap och har under åren spridits till bland annat Tynnered, Hisingen och Mölndal.

Förutom rörelse trycker Street Games på ledarskapet för att stärka individer.

– Vi ger möjligheter till dem som är intresserade av att bli ledare eller mentor för yngre. Även det de yngsta som vill vara med och ta lite ansvar får chansen, säger Daisy Munoz.

Succén är tillbaka – prova rollerderby på jullovet

Street Games X-mas Games 2019

NÄR: Fredag 27 december och lördag 28 december, klockan 14.00- 20.00

VAR: Angered Arena

VAD: Prova-på fotboll, kung-fu, dans, handboll, amerikans fotboll, innebandy, pyssel och fika

VEM: Gratis för alla, 0 -110 år

Tillsammans med de ideella ledarna var även ordförande på Riksidrottsförbundet Björn Eriksson. Foto: Street Games

Mer om 5i12-rörelsen:

5i12-rörelsen grundades 1988 i Härnösand och är en organisation som arbetar mot främlingsfientlighet och rasism, för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde.

5i12-rörelsen startades av bland andra 17-åriga Sara Westin, som en reaktion på den ökade främlingsfientligheten, som framför allt riktades mot de nyanlända flyktingar i Härnösand 1988.

När hon och en vän mördades av en av flykting 1989 tog Saras pappa Stig Wallin över 5i12-rörelsen. Några dagar efter mordet fick han ett brev med texten: ”Daltet med de ”stackars flyktingarna” går före ert eget kött och blod. Skrämmande!”.

Stig Wallin valde att fokusera på människors godhet och propagerade för att inte vara rädd för det främmande. Han ledde rörelsen fram till sin död 2009.

Varje år klockan fem i tolv den 5 december arrangerar rörelsen manifestationer runt om i Sverige.

Organisationen beskrivs som en antirasistisk kampanj.

Vi är GBG