STREJK. Bygget av City Gate i Gårda är en av arbetsplatserna som berörs. Foto: Kristian Risenfors

Strejkvarsel: Göteborgsbyggen kan stanna

Lisebergs nya upplevelsehotell, Gårda Vesta, City Gate och Platinan är några av de stora byggarbetsplatser som berörs i Göteborg när Byggnads varslar om strejk.

  • Publicerad 11:12, 18 nov 2020

Vi har kollegor som aldrig kommer hem efter arbetsdagen.

Strejken inleds nästa fredag, 27 november, klockan 10.00 om fack och arbetsgivare inte kommit överens innan dess. Omkring 1 400 byggnadsarbetare på 87 arbetsplatser berörs. I Göteborg handlar det bland annat om Gårda Vesta, City Gate, Platinan och hotellet i Lisebergs jubileumsprojekt.

Byggnads skriver att strejkvarslet inte handlar om lönenivåer. Bakgrunden är att motparten Byggföretagen enligt facket inte tar tag i problemen med olyckor på arbetsplatserna och fuskande företag.

– Vi har kollegor som aldrig kommer hem efter arbetsdagen. Familjeföretag som blir utkonkurrerade av fuskande företag. Det här är frågorna vi ska fokusera på. Parterna behöver kroka arm för att skapa en bransch vi kan vara stolta över, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads i ett pressmeddelande.

Byggnads kräver bland annat att regionala skyddsombud ska få tillträde till fler arbetsplatser för att skapa en säkrare arbetsmiljö och att företagen ska kunna bevisa att deras underentreprenörer följer kollektivavtal. Ett annat krav är att gravida arbetstagare ska kunna vara hemma med ersättning om arbetsuppgifterna riskerar att skada fostret.

Sedan tidigare i avtalsrörelsen har Hotell- och restaurangfacket och Handelsanställdas förbund dragit tillbaka sina strejkvarsel efter att parterna kommit överens med arbetsgivarna.

Berörda arbetsplatser i Göteborg

Gårda Vesta - Peab

City Gate - Skanska

Brf Guldmyntet - Tommy Byggare

Plantinan - Peab

Liseberg JP1 hotell - NCC

Brf Blanka - Veidekke

Sannaparken - NCC

Kvibergs Boulevard - JM

Bergsjön Etapp 2 - Peab

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40