Bevara konsulatet. Christer Norling ger inte upp kampen om ladan i Majorna. Foto: Lotta Engelbrektson

Striden är över – nu rivs Karelska konsulatet

Kampen om den sista resten av det gamla Kungsladugård är över. Nu har kommunen beslutat att 1700-talshuset kan rivas. Men Karelska konsulatet vägrar att ge upp.

  • Publicerad 13:59, 28 apr 2021

Graffitimålare. Christer Norling är fjärde generationens majornabo och ambassadör för konsulatet. Foto: Lotta Engelbrektson

Christer Norling har vårstädat området intill det fallfärdiga huset. En del av väggmålningarna är rykande färska och grusplanen är rensopad. Sedan något år tillbaka är han självutnämnd ambassadör för Karelska konsulatet vid Klippan i Majorna.

– Men alla som är intresserade av att bevara ladan är välkomna hit. Allt samarbete är positivt, säger han.

GöteborgDirekt har tidigare berättat om hur den sista spillran av det gamla Kungsladugård har förvandlats till en populär samlingspunkt. Under förra sommaren växte engagemanget extra mycket hos besökarna – vilket väckte grannarnas förtret.

Majornabor rasar mot Karelska konsulatet

Karelska konsulatet pekades ut som en knutpunkt för missbrukare, hemlösa och drogförsäljare och de närmsta bostadsrättsföreningarna i området har krävt att huset skulle renoveras eller jämnas med marken.

Därefter kom hösten och intresset för att träffas utomhus svalnade.

K-märkt konsulat

Eftersom det fallfärdiga huset är kulturmärkt har det krävts ett särskilt tillstånd från kommunen för att riva ladan. I september förra året ansökte fastighetsägaren om ett rivningslov, som beviljades ett par månader senare.

– Nu har vi ett rivningsbeslut och huset ska bort. Däremot vet jag inte när det blir eftersom tidsplanen inte är klar än, säger Ewa Vasilis på Klippans kulturfastigheter.

Under tiden har Christer Norling och hans vänner installerat sig på nytt i konsulatet. Några träpallar får fungera som möbler mot den soliga ytterväggen.

Har du någon förståelse för grannarnas klagomål?

– Jag kan fatta att de klagar på att folk uträttar sina behov på tomten. Men det är ju ett problem som går att lösa på ett enkelt sätt. Sätt hit en pissoar bara, så kan vi använda den, säger han.

Enligt Christer Norling är samlingsplatsen mindre viktig, han är mest engagerad i bevarandet av det gamla Kungsladugård. Han tycker att det är skamligt att ingen ens har försökt att rädda byggnaden.

– Titta på de här fantastiska takbjälkarna. Det är inte klokt att man inte ser ett värde i dem. Om huset måste bort, ska det monteras ner och byggas upp någon annanstans, tycker han.

Själv drömmer Christer om ett jättelikt växthus i Majorna, där han och vännerna kan odla tillsammans. Huset skulle värmas upp av solceller och förses med insynsskydd, så att inga grannar ska bli störda.

– De flesta majornaborna har inget emot oss. Det är enkelt att komma med klagomål, men svårare att hitta en problemlösning, säger han.

Solig samlingsplats. Christer Norling med Johan (som inte vill säga sitt efternamn) och Anette Gustafsson. Foto: Lotta Engelbrektson

Karelska konsulatet i Majorna

Karelska konsulatet har döpts av sina besökare. Namnet är hämtat från ingemanslandet Karelen, som sträcker sig från Finland till nordvästra Ryssland.

Ladan i Majorna är den enda kvarvarande delen av jordbruksfastigheten Älvsborgs Kungsladugård. Byggnaden uppfördes under perioden 1750–1840.

Vid en brand 2003 förstördes det mesta av ekonomibyggnaden och det som återstår idag är ett mindre hörn.

Enligt den antikvariska bedömningen som beställdes av Brända Kungsladugården (Klippans kulturfastigheter) har ladans kulturhistoriska värde gått förlorat genom flera eldhärjningar. Det finns därför inga förutsättningar att återställa huset.

Sedan 2017 har det funnits en plan på att bebygga området. Klippans kulturfastigheter har skissat på ett fristående hus med 16–18 lägenheter.

Enligt rivningslovet måste rivningen påbörjas inom två år.

Källa: Beslutet om rivningslov, Stadsbyggnadskontoret.

Visa merVisa mindre

Bevara konsulatet. Alla är välkomna i kampen. Foto: Lotta Engelbrektson