Foto: Sacharias Källdén/ Mostphotos

Strokepatient fick vänta på vård – nu fälls regionen

Att vården dröjde för en man som drabbats av stroke, berodde på diskriminering. Det konstaterar Göteborgs tingsrätt i en dom.

  • Publicerad 06:30, 5 jun 2021

Ingen ska behöva vara orolig att inte få den vård man har rätt till på grund av hur man ser ut, var man kommer ifrån eller vad man tror på.

Göteborgs tingsrätt slog i veckan fast att det handlade om diskriminering när en man med hjärnblödning fick vänta 90 minuter innan han blev undersökt på akuten på Östra sjukhuset. Mannen, som var boende i Östra Göteborg, avled senare av de svåra hjärnskadorna orsakade av hjärnblödningen.

Det hela började med att mannen krockade med en annan spelare på fotbollsplanen, hösten 2017. Ambulans tillkallades till platsen men mannen, en läkare i 30-årsåldern, hade inte några allvarliga symptom och valde att inte följa med.

Ringde 112

Dagen därpå larmade mannens fru SOS-alarm efter att han blivit akut sjuk med kraftig huvudvärk och kräkningar. Det är ambulanssköterskans bedömning av mannens symptom som har blivit starkt kritiserade.

Sjuksköterska trodde patient fejkade – hade hjärnblödning

Massiv hjärnblödning tolkades som "spelad medvetslöshet"

Bland annat går det att läsa i mannens journal att ambulanssköterskan tror att mannen "spelar medvetslös" och att det kan handla om "kulturell svimning". Mannen bedömdes inte heller behöva akut vård.

Händelsen har tidigare kritiserats av Inspektionen av vård och omsorg, Ivo.

"Klar patientrisk"

Efter Diskrimineringsombudsmannen utrett fallet valde myndigheten att driva en process mot Västra Götalandsregionen.

Regionen fälls nu i Göteborgs tingsrätt för diskriminering. Änkan och mannens dödsbo ska även få skadestånd på 110 000 kronor.

– Förhoppningsvis medför den här domen att Regionen och andra vårdgivare ser att diskriminering innebär en klar patientrisk. Ingen ska behöva vara orolig att inte få den vård man har rätt till på grund av hur man ser ut, var man kommer ifrån eller vad man tror på, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius i ett pressmeddelande.

Tingsrättens dom kan komma att överklagas.