Studenter blåste liv i biograf Flamman

Har du saknat klassiska biografen Flamman vid Olskrokstorget? I våras fick studenter uppdraget att återskapa den och samtidigt skapa en unik bioupplevelse med hjälp av virtual reality.

  • Publicerad 05:30, 28 sep 2021

Varför det blev just den här byggnaden är för att den har ett stort arkitekturellt värde.

Thommy Eriksson, lektor vid institutionen för data- och informationsteknik. Foto: Linnea Sjögren

Som en av de första modernistiska byggnaderna i Göteborg klassas tidigare biografen Flamman som ett byggnadsminne. Det iögonfallande huset stod klart 1935 och användes som biograf fram till 1982.

I våras fick sex studenter från Göteborgs universitet samt Chalmers tekniska högskola uppdraget att rekonstruera biografen. Syftet var att undersöka hur man kan bevara kulturarv med hjälp av virtual reality, VR.

– Varför det blev just den här byggnaden är för att den har ett stort arkitekturellt värde och fortfarande finns intakt. Man har enkelt kunnat ta sig dit att ta referensfotografier, och ritningarna finns kvar på stadsarkivet, säger Thommy Eriksson, lektor i interaktionsdesign och handledare i projektet, i ett pressmeddelande.

Tog fram 3D-modell

Studenterna har tagit fram en 3D-modell av biografen så att nostalgiker ska få sitt lystmäte. I en Youtube-video kan tittarna få titta in i projektorrummet och salongen och på väggarna hänger gamla affischer från klassiska filmer.

Men projektet har resulterat i en ännu mer interaktiv och levande upplevelse.

– Vi har gjort en VR-applikation där obegränsat antal personer kan koppla upp sig och tillsammans gå runt i vår 3D-modell av Flamman och titta på film tillsammans i biosalongen, säger Adam Rohdell, IT-student vid Chalmers, i pressmeddelandet.

I produktionsstadiet

Dock finns det för gemene man inte i nuläget någon möjlighet att virtuellt gå på bio i Flamman igen.

– Vi är i produktionsstadiet, så det går inte att ladda ner applikationen av biografen Flamman än – om du inte är utvecklare eller har tillgång till spelmotorer som Unreal engine eller Unity, säger Thommy Eriksson till Göteborgs-posten.