Paus. Det blir mer och mer osäkert vad som ska hända med Göteborgs sistaårselevers studentfirande. Foto: Mostphotos

Studentfirande på paus för Göteborg sistaårselever

Tilly Hatcher har väntat på den här dagen i tre år. Mössan är inköpt, studentflaket bokat och släktingarna i England har bjudits in. Men nu vet hon inte om det blir någon student.

  • Publicerad 05:30, 30 mar 2020

Det skulle vara jättejobbigt att bara hämta ett intyg och sen inget mer.

Snart student. Tilly Hatcher pluggar hemifrån under sista terminen på gymnasiet. Nu är hon orolig för studenten.

Just nu tillbringar Tilly Hatcher dagarna hemma. All undervisning sker på distans och hon får uppgifter som hon ska skicka in till sina lärare. Eftersom hon läser estetprogrammet med inriktning på musik har hon ganska många håltimmar. Samtliga lektioner i körsång och musicerande har ställts in.

– Det funkar att plugga hemma, men det är tråkigt. Jag längtar efter att träffa mina klasskamrater, säger hon.

Om mindre än två månader ska Tilly Hatcher ta studenten. Det är dagen hon har väntat på i flera år. Tolv års skolgång är över och hon ser fram emot att springa ut på Hvitfeldskas skolgård i glädjerus.

Eller så blir det ingenting. Risken för coronavirusets spridning gör att hela festen kan bli inställd. Ingen studentbal, inget utspring och knappast något sjungande på lastbilsflak.

– Jag måste intala mig själv att det blir en student annars känns det som misär. Det skulle vara jättejobbigt att bara hämta ett intyg och sen inget mer, säger Tilly.

Att inte veta säkert gör att motivationen till skolarbetet sjunker. Under sista terminen ska alla avgångselever göra ett examensarbete som ska presenteras för resten av klassen. Tilly har gjort en fotoutställning – som inte blev någon utställning. Istället fick hon mejla över sina bilder till läraren.

– Många i min har förberett konserter som examensarbete, men de har blivit inställda allihop. Vi har ju inte tillgång till skolans lokaler, säger hon.

Den planerade studentresan till Prag har redan avbokats, nu väntar Tilly nervöst på hur resten av terminen ska se ut. Studentmössan beställdes redan i höstas och hon har köpt studentkläder och en balklänning. Dessutom är släkten från England inbjuden till studentkalaset.

– Nu vet vi inte om de kan komma hit alls. Ingenting är säkert. Vi vet inte ens om vi kan komma tillbaka till skolan alls under resten av terminen.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57