LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Studenttider innebär att många unga samlas i centrala stan, firar och umgås. För Citypolisen betyder det alltid en extra ansträngning, menar Roberto Tomé, kommunpolis Majorna-Linné.

– Vi är beredda varje år, säger han.

Årets bedömning hittills är att det varit stökigt från och till som vanliga år men vissa situationer sticker ut, som i går vid Götaplatsen.

Det handlar om att 30 till 40 personer i anslutning till studentfirande inte lyssnade på polisens uppmaning om ordning.

Det resulterade i att polisen beslutade om ett så kallad PL24-omårde, vilket innebär att man delvis stänger av platsen och att det är polisen som avgör vilka som får vara där och inte.  

– Det gick överstyr och i samband med detta upprättades en anmälan om våldsamt upplopp, säger Roberto Tomé.

En person blev omhändertagen för ordningsstörning men inga skador på poliser uppstod.

Polisen om farliga trenden

Något annat som sticker ut under årets studentfirande är att i avsaknad av flak åker allt fler i vanliga bilar och hänger ut genom fönstret.

– Vi ser att det är otroligt många ungdomar som hänger ut genom rutan, säger Roberto Tomé.

Han menar att polisen har påtalat riskerna för både skolor och för elever.

– Det fanns risker med lastbilsflak också men då var det ofta ganska låga hastigheter. Nu har vi sett bilar med folk som hänger ut genom rutan i höga hastigheter och då kan man räkna ut vad som händer om någon ramlar ut.

Roberto Tomé lovar att fortsätta informera om allvaret.

– Det är inte okej att sitta olagligt i ett fordon, inte ens vid studentfirandet. Vi släpper inte detta, för det värsta som kan hända är om någon ungdom skadas allvarligt.