LÅNECYKLAR. De nya cyklarna har 7 växlar istället för tidigare 3 växlar. Foto: Byrd/Dino Soldin

Styr och ställ-cyklar för 1 miljon spårlöst försvunna

De första månaderna med nya Styr och ställ beskrivs som en succé. Samtidigt har skadegörelsen varit mer än förväntad och cyklar för över en miljon är försvunna.

  • Publicerad 05:30, 17 aug 2020

Vissa har sprutlackerat och målat cykeln i en annan färg.

Foto: Byrd/Dino Soldin

Sedan starten i juni har 38 577 resor gjorts med Göteborg och Mölndals nya lånecykelsystem Styr och ställ.

– När jag hör med kollegor i Tyskland så beskriver de det som en succé. Just starten, att det fanns ett stort tryck och många registrerade sig redan innan vi var igång, det har varit väldigt lyckat, säger Anders Johansson på Nextbike som sköter systemet.

Äntligen: Nu kommer nya Styr och ställ

Hittills har 15.360 användare registrerat sig, 8913 av dem har aktiverat sitt konto. På vardagar görs flest resor klockan 18-19 och på helgen klockan 15-20.

– På vardagarna tänker jag att det är kopplat till hur man jobbar, att det är mycket arbetspendling. Flera stationer finns där det är stora arbetsplatser, säger Emma Edvardsson, projektledare på trafikkontoret.

Nya Styr och Ställ: Här hamnar stationerna

Får önskemål om fler stationer

De får in många önskemål om var nya stationer bör sättas upp.

– Det har bland annat varit många som hört av sig om fler stationer mellan Göteborg och Mölndal. Där kommer det komma upp fler stationer, säger Emma Edvardsson.

I slutet på augusti ska alla planerade 130 stationer vara på plats och alla 1750 cyklar utställda. Trots att de första månaderna beskrivs som en succé har också skadegörelsen och stölder av cyklar varit mer än förväntat.

Anders Johansson säger att det handlar om olika typer av skadegörelse.

– Vissa har sprutlackerat och målat cykeln i en annan färg. Vissa har kastat ned cykeln från Älvsborgsbron, men det vanligaste är att man tar sönder ekrar och hjul, klipper sönder kablar och allmänt förstör, säger han.

Cyklar för en miljon försvunna

I dagsläget saknas omkring 125 cyklar. Då varje cykel kostar ungefär 8 500 kronor överstiger värdet på de försvunna cyklarna 1 miljon.

– Det betyder inte att de är borta för evigt men för tillfället vet vi inte var de är, säger Anders Johansson.

Göteborg stad betalar en fast summa till Nextbike för systemet. Skadegörelsen innebär således ingen extra kostnad för kommunen.

Mer skadegörelse än förväntat

Anders Johansson berättar att han är ny i branschen, men att skadegörelsen varit mer än vad han hade förväntat sig.

– Vissa menar att det kommer minska nu när skolorna drar igång. Vi får se, säger han.

Emma Edvardsson berättar att de från kommunens sida hade räknat med en del skadegörelse, även om de inte räknade med att det skulle bli ett stort problem.

– Systemet är ju uppbyggt på ett annat sätt där man inte låser fast cyklarna. Men jag skulle inte säga att skadegörelsen är utbrett för hela systemet. Det är framförallt på platser där vi inte haft stationer tidigare, främst på centrala Hisingen, säger Emma Edvardsson.

Nya Styr och ställ

Cyklarna låses upp med app, med en kod eller med ett fysiskt kort.

Återlämning sker vid station, så du behöver inte längre leta efter ett ledigt ställ.

Ett årskort kostar 300 kronor. Det ger 30 minuters fri cykling för varje lånetillfälle, därefter tillkommer avgift.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11