Prisas. Harald Edin från Styrsö kom på andraplats i Polstjärnepriset. Foto: Olle Gustafsson

Styrsökille knep silver i musiktävling

...Harald Edin, 16-åriga killen från Styrsö som med sin kontrabas tog sig nästan hela vägen till en förstaplats i årets upplaga av Polstjärnepriset.

  • Publicerad 11:49, 13 jan 2020

Andraplatstagaren. Harald Edin Foto: Olle Gustafsson

Grattis! Hur känns det att du knep andraplatsen?

Jo men det känns bra. Det var intensivt där ett tag men väldigt roligt också.

Hur var det med nerverna inför finalkonserten förra söndagen den 5 januari?

Jag var faktiskt inte så nervös utan jag måste ändå säga att jag var mer nervös i delfinalen, för då kändes det mer som ett tävlingsmoment. En annan anledning till varför jag kände mig så lugn var nog på grund av att jag var med i Polstjärnepriset förra året också.

Hur länge har du spelat kontrabas och varför fastnade du just för det instrumentet?

– Jag har spelat kontrabas i drygt sju år och min storasyster spelar även kontrabas så jag blev nog lite inspirerad av det. En annan person som fick mig att börja spela kontrabas är Ferdinand Lipa, som även har varit min lärare under sju års tid. Han har varit med mig sedan starten och har varit en jättestor del av min utveckling. Det är han som i stort sett har lärt mig allting.

Vad är det som är så speciellt med kontrabas?

Jag tycker framförallt att det är den djupa mörka klangen som är underbar.

Hur ser du på det kommande året musikmässigt, vad är nästa steg efter Polstjärnepriset?

Jag ser fram emot detta året på många sätt. Jag ska förmodligen åka till Tyskland och träffa två olika lärare. Den ena läraren håller en kurs som jag ska gå på och den andra läraren ska jag ta en lektion hos. Sedan kanske jag även ska vara med på någon sorts tävling i Bergen, men det är inte helt bestämt än.

Vad gör du när du inte spelar kontrabas?

Jag tycker om havet och att segla och då jag bor på Styrsö så har jag nära till havet. Ett annat intresse jag har är kontrabasstråkar.

Kort om Polstjärnepriset

Tävlingen vänder sig till ungdomar i åldern 14-18 år som spelar den klassiska musikens instrument: alla orkesterinstrument (förutom slagverk) samt piano.

Med mottot ”mer än en tävling” är Polstjärnepriset en unik satsning och en nationell mötesplats för unga talanger inom klassisk musik. Det är ett forum där unga musiker får möta likasinnade, testa sina tekniska och sceniska färdigheter i tävlingsmomentet och inte minst få möjlighet att undervisas av en mycket namnkunnig samling instruktörer.

Parallellt med tävlingen arrangeras en kurs som är öppen för unga musiker upp till 20 år. Totalt är drygt 100 ungdomar involverade i Polstjärnepriset i år.

Juryn utser fyra finalister som får spela i Göteborgs Konserthus tillsammans med Göteborgs Symfoniker inför ett välfyllt konserthus. Finalen gick av stapeln den 5 januari i år och vid finalen korar juryn vinnaren och utser pristagarna.

2020 arrangeras Polstjärneprisets tävling för 13:e gången.

Källa: Vänersborgs kommun

Visa merVisa mindre

Vi är GBG