Pynt. Den nya butiken har pyntats med ny inredning och klassiskt butikstänk i form av presentation och uppdelning. Foto: Alice Edwards

Succé för Frölundas nya second hand-butik

Allt från svärd till Selma Lagerlöfs signerade böcker går att hitta på second hand. Det har Erikshjälpens butiker bevisat. I mitten av februari slog de upp portarna för första gången till en sprillans ny butik i Frölunda.

  • Publicerad 09:30, 22 feb 2019

Göteborg Direkt besöker butiken Erikshjälpen på tisdagen efter invigningen, den första vanliga öppetdagen för butiken.

– Vi har redan slagit försäljningsrekord för en tisdag, säger Sanna Vierula, butikschef för Erikshjälpen Second Hand i Västra Frölunda.

Överskott i bistånd för second hand butiken Erikshjälpen är viktigt, men inte av ekonomiska skäl, enligt Sanna. Utan för att allt överskott går oavkortat till humanitära insatser i Sverige och utomlands.

Den nya lokalen rymmer max 300 personer och under invigningsdagen fylldes butiken till sin maxkapacitet. Kön ringlades utanför dörrarna och människor fick vänta tills kunder lämnade butiken för att få komma in.

– Inte i min vildaste fantasi trodde jag att så många människor skulle komma. Kön för att få komma in fortsatte ända tills vi stängde, säger Sanna Vierula.

Sanna har, efter sina åtta år i branschen, sett en stor ökning av intresset för second hand. Bland de typiska kunderna hittar man, bland annat, den miljömedvetna och den som söker det unika.

– Vi har många småbarnsföräldrar som söker barnkläder som har tvättats flera gånger för att undvika de kemikalier som finns i de nyproducerade, säger Sanna Vierula.

Utöver det miljömedvetna söker kunder i second hand butiker efter det unika, både i klädväg och möbelväg.

– De söker efter saker som inte är nyproducerade eller massproducerade för att hitta en unik stil i inredning och mode, säger Sanna.

Flera av kunderna är även flitiga på att skänka sina saker till Erikshjälpen. Bland de mest populära artiklarna är kläder, möbler, dekoration och husgeråd. Men ibland inkommer även lite märkligare saker.

– Svärd har vi fått in flera gånger! Riktiga svärd där vi måste kolla skärpan för att se om de klassas som vapen, som vi såklart inte säljer. Annars klassas de som inredning, säger Sanna.

Förutom populära eller märkliga gåvor får de ibland in något som överraskar ordentligt.

– Vi fick en gång in en signerad, första utgåva av Selma Lagerlöfs bok Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Vi höll i den och kunde knappt tro våra ögon, säger Sanna.

Den aktuella butiken har pyntats med ny inredning och ett klassiskt butikstänk i form av presentation och uppdelning.

– Det känns jättebra och vi har fått så mycket positiva kommentarer. Det är också så kul när ens gamla kunder kommer tillbaka till den denna nya och grattar en. Vi är så tacksamma, säger Sanna Vierula.

Vi är GBG