Hög höjd. Tre till fyra meter över marken satt skådespelare från Tyskland och utförde vardagliga sysslor. Det hela var en del av ett performancekonstverk. Foto: Byrd/Dino Soldin

Succé för svindlande konst i Brunnsbo

Förra veckan uppträdde skådespelare för första gången med föreställningen "x-times people chair" i Sverige. Verket visades i Brunnsbo och var en del av Göteborgs dans- och teaterfestival.

  • Publicerad 16:45, 13 jun 2022

I helgen var det nog många förbipasserande som fick sig en chock när de gick över Brunnsbotorget och tittade upp mot husfasaderna.

Tre till fyra meter över marken hade stolar skruvats fast i fasaden. På dem satt pensionärer som spelade musik, lagade en radio eller stickade. Till synes helt vardagliga aktiviteter.

– Man såg folk komma ut från mataffären med sina kassar och stannade upp. En grupp killar som kollektivt brast ut i skratt. Folk som tog upp sina telefoner, började filma och fråga varandra: "Vad är det här?", berättar Anki Kallenberg på Community center Brunnsbo.

För det var inte någon vardaglig scen som utspelade sig på torget och inne i det närliggande bostadsområdet. Utan performancekonstverket "x-times people chair" av konstnärerna Angie Hiesl och Roland Kaiser som för första gången visades i Sverige.

"Häftig upplevelse"

Verket har funnits i decennier och har visats i 34 städer, i 16 länder i Europa samt Nord- och Sydamerika. Men tidigare har performancet tagit plats i centrum. Det här var första gången som stolarna placerades i ett bostadsområde.

– Community center Brunnsbo arbetar för att bjuda på kulturella händelser i vårt närområde. När vi fick frågan så tackade vi ja i samma sekund, det kändes som att det skulle bli en så häftig upplevelse, säger Anki Kallenberg.

Hur togs konstverket emot av Brunnsboborna?

– Det skapade uppmärksamhet direkt när repetitionerna startade förra veckan. Det jag tyckte var så fint var just att det ledde till möten mellan människor i Brunnsbo, man började prata med andra om vad det var som man såg. Det blev mycket finare än vad jag hade kunnat ana.

Premiär. Konstverket har funnit i ett par decennier och har besökt flera storstäder. Detta var första gången verket visades i ett bostadsområde. Foto: Byrd/Dino Soldin

x-times people chair

Människor i åldrarna 68-85 år sitter på stolar säkert fastsatta på fasader upptill sex meter ovanför marken vid och runt Brunnsbotorget i Göteborg. Där uppe utförs vardagliga sysslor; de stickar, äter, läser och lyssnar på radio. Genom att flytta den vardagliga upplevelsen från det privata till det offentliga rummet skapas ett nära och spännande konstnärligt uttryck för förbipasserande.

Källa: Göteborgs dans- och teaterfestival

Visa merVisa mindre

Konst. Verket visades under fredag och lördag förra veckan. Foto: Byrd/Dino Soldin

Sysslor. På stolarna satt skådespelarna och stickade, spelade musik och skalade potatis. Foto: Byrd/Dino Soldin

Vi är GBG