Succén återvänder till Göteborg

Med Shirley Valentine har Maria Lundqvist gjort stor succé. Gästspelet i slutet av oktober i år på Stora Teatern sålde snabbt slut. Nu är det klart att föreställningen återvänder. Denna gången till Lorensbergsteatern i april nästa år.

  • Publicerad 12:00, 19 nov 2017

Som Shirley Valentine längtar Maria Lundqvist efter att bli sedd. Som Maria Lundqvist blir hon sedd och uppskattad för sin nya succéroll.

– Det är som kronan på verket att få berätta om denna kvinna, säger hon och avslöjar en dröm.

– Jag har en önskeklapp till jul – att få träffa pjäsens författare Willy Russel. Tänk en heterosexuell man som har skrivit så innerligt om en kvinna. Det finns inte många kvinnoporträtt som det som Shirley Valentine. Det skulle vara fantastiskt att få komma till England och få träffa honom och tacka honom.

Den drygt 30 år gammal pjäsen och blev en omedelbar succé och räknas nu som en modern klassiker. Maria Lundqvists "Shirley Valentine" hade premiär i Stockholm i slutet på mars i år. En föreställning som rosats.

– Det här är mer än en monolog. Det är en föreställning där jag får gestalta Shirley Valentine. Det kräver sitt skådespel, förklarar Maria Lundqvist.

– Jag har ju gjort henne till en Göteborgskvinna och när jag nu spelat henne i Göteborg så fattar alla. Det blir en annan ton på göteborgska och jag får en fantastisk respons. Jag känner att jag verkligen längtat efter att spela henne här, säger Maria Lundqvist som ser fram emot att få återvända med pjäsen till Lorensbergsteatern.

– Det var ju på den scenen som jag inledde min karriär som frilansare för 30 år sedan. Då med Povel Ramel och "Kolla klotet". Det är en fantastisk teater, salong och scen.

Två och en halv timme på scen – hur mår du efteråt?

– Ganska bra, faktiskt. Men uttömd. Men jag har respekt för rollen och vill vara på plats tidigt för att ladda innan föreställningen I våras körde jag dubbla föreställningar ett tag. Shirley är ju ganska pratig, så det tog på energin, säger hon.

– Det är en roll som jag kan utveckla varje kväll. Just för att det är en så rik text. Jag tror också att jag har hittat rätt med Shirley för att jag är trygg som skådespelare. Men det är en roll som tar hela mig i anspråk.

Det är också klart att hon ersätter en pausande Lasse Kronér i "Jul för sjutton" på Gothenburg Studios på Lindholmen.

– Jag tackade ja av lust. Det andra som handlar om Lasse får de som kan reda ut. Jag känner honom som en varm, generös och icke dömande person. Och vem är jag att bedöma vad som har hänt och inte.

Maria Lundqvist – dubbelt aktuell

Är: Skådespelare och föreläsare.

Aktuell 1: I britten Willy Russels pjäs "Shirley Valentine". Pjäsen kommer åter till Göteborg i vår. Då till Lorensbergsteatern med nypremiär 12 april.

Aktuell 2: Som Lasse Kronérs ersättare i "Jul för sjutton" på Gothenburg Studios, premiär 24/11.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57