ENGÅNGSFRITT. Diskdisco var en av alla aktiviteter som anordnades i Green Corner. Foto: Göteborgs Stad

Succén: Göteborgarna tog matlådan till kalaset

Kulturkalaset lyckades minska avfallet rejält i år. Nu fortsätter hållbarhetsarbetet på flera håll i staden.

  • Publicerad 12:03, 16 okt 2018

Kulturkalaset har satt ett högt mål i sitt arbete med att minska folkfestens avfall. Om tre år, 2021, ska Kulturkalaset vara helt engångsfritt.

– Vi siktar mot stjärnorna, så får vi hoppas att vi åtminstone når trädtopparna, säger Karin Nielsen, processledare på Kretslopp och vatten.

Som en del i det här arbetet hade årets Kulturkalas flera satsningar för att minska engångsförpackningarna. Bland annat fick besökarna 10 procents rabatt hos Kulturkalasets matförsäljare om de hade med sig en egen matlåda. I det helt engångsfria området Green Corner i Bältesspännarparken fanns porslin, glas och bestick som diskades på plats i en så kallad Diskmobil.

– Vi gjorde en publik grej av det och diskarna fick mycket positiv respons. Vi hade tre anställda diskare och flera evenemang – som diskdisco, bubbelmaskin och andra roliga grejer, säger Karin Nielsen.

Enligt Göteborg & Co:s utvärdering lyckades Kulturkalaset undvika engångsmaterial vid cirka 6500 serverade matportioner med årets satsningar på hållbarhet.

– Vi satte ett ambitiöst mål på 10 000 portioner, men vi ser att 6500 är mycket lyckat och nu har vi en konkret siffra att arbeta vidare med. Därutöver tillkommer att cirka 3000 öl dracks i glas som därefter diskades. Sen är det såklart väldigt roligt att så många som över 2500 besökare tog med matlåda, säger Filip Eklund, miljöansvarig på Göteborg & Co för Göteborgs Kulturkalas.

Vad har ni satt för mål inför nästa år?

– Det tydligaste målet är ju engångsfritt till 2021, mer tydliga än så är svårt att bli. Vi är fortfarande i en utvärderingsfas där vi undersöker vilka metoder som ska skalas upp och med vilka medel. Det lutar mot att vi kommer gå vidare med de metoder vi testade i år  för att se hur mycket det kan skalas upp. Ambitionen är ju att det ska öka kraftigt under kommande år. Vi har bland annat förhoppningen om att kännedomen om vår satsning gör att fler tar med sig flergångslåda och bestick, säger Filip Eklund.

Göteborgs Stad har som mål att minska mängden hushållsavfall per göteborgare med 30 procent mellan 2010 och 2030. Nyligen tilldelades Kretslopp och Vatten Miljöstrategipriset av tidningen Miljö & Utveckling för sitt arbete med att minska mängden avfall, på bland annat äldreboenden.

– Vi har fått ett kvitto på att tiden är mogen för att rulla ut sådana här lösningar. Folk har varit positiva och velat minska avfallet. Vi jobbar vidare på stadens förvaltningar och mot vanliga näringsidkare, exempelvis restauranger. Göteborg & Co har samarbete med de kommunala evenemangsverksamheterna som Liseberg och Got Event och flera evenemang utanför Göteborg har visat intresse. Alla måste hjälpas åt för att minska engångsmaterialet, säger Karin Nielsen.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57