Succépjäs till Lorensbergsteatern

Sanna Persson Halapi har varit i Göteborg många gånger. Men med succéföreställningen "The play that goes wrong" står hon på scen för första gången i stan. – Dessutom på Lorensbergsteatern! Mina ungdoms hjältars teater, säger hon.

  • Publicerad 16:18, 5 nov 2018

Komikern Sanna Persson Halapi blandar ett stilla liv på Österlen med humor på Sveriges scener. Men i Göteborg har hon aldrig stått på scen. Det ska bli ändring på det. Med "The play that goes wrong" kommer hon med hela ensemblen från Malmö, där pjäsen spelats sedan mitten av september, för premiär på Lorensbergsteatern den 8 november.

– Jag vet inte varför det har blivit så. Min far, som var journalist, bodde i Göteborg från 90-talet och fram till sin död. Jag var ofta och hälsade på honom, gick på jazzklubbar med honom. Dessutom har jag varit här för att spela in reklamfilm och sketcher. Men jag har aldrig stått på någon scen, erkänner hon.

Efter en trög start, publikmässigt, har farsen "The play that goes wrong" sålt ut föreställning efter föreställning. Det är med andra ord med förväntan som Sanna Persson Halapi kommer möte Göteborgspubliken.

– Jag tror den kommer uppskatta den, säger hon.

"The play that goes wrong" skrevs av Henry Lewis, Jonathan Sayer och Henry Shields sattes först upp på en pub för att upptäckas och gå från London West End till Broadway på kort tid.

Precis som titeln antyder är det en uppsättning där allt som går fel går fel och lite till.

Men är inte risken att skådespelarna brister när förvecklingarna trasslar till allt på scen.

– Pjäsen bygger på att man inte ska göra det. Tappar man fokus… ja, då går det inte, förklarar Sanna Persson Halapi.

– Men den är mycket rolig att spela. En föreställning är inte den andra lik. Dessutom är det skönt för mig som komiker, som oftast står ensam på scen, att var en del av en ensemble.

Men visst är det både en anspänning och en ansträngning att hålla skärpan uppe under hela pjäsen dryga två timmar speltid.

– Ja, det är ingen enkel föreställning. Tvärt om, säger Sanna Persson Halapi.

– Jag såg den i London och tänkte att "hur ska det här gå?". Men vi har haft mycket hjälp av Sven.

Sven heter Melander i efternamn och är inte bara den som tagit pjäsen till Sverige och översatt den, han är dessutom regissör.

Att spela på Lorensbergsteatern blir extra speciellt för henne, inte bara för att det blir debut på en Göteborgsscen.

– Det är ju mina ungdoms hjältar som driver teatern, säger hon.

Sanna Persson Halapi syftar Galenskaparna och i ett SMS efter intervjun skriver hon "Vill bara trycka på hur mycket Galenskaparna har betytt för mig, tittade sönder de tidiga revyerna 'Träsmak', 'Skruven är lös' och 'Cyklar' - och filmen 'Leif' baserade jag en (mindre lyckad) föreställning på på gymnasiet... ".

Kanske då en tanke att "The play that goes wrong" ersätter "Macken", After Shaves och Galenskaparnas sanslösa succé med scenuppsättningen av den den berömda tv-serien.

– Oh, det blir en börda, skrattar Sanna Persson Halapi.

The play that goes wrong

Av: Henry Lewis, Jonathan Sayer och Henry Shields.

Premiär: På Lorensbergsteatern 8 november. Londonpremiär 2014. På Broadway 2017. Spelas över hela världen. Pjäsen spelas till och med 15 december.

Regi: Sven Melander, som också översatt pjäsen.

Med: Andreas T Olsson, Sanna Persson Halápi,Susanne Thorson, Robin Stegmar, Cornelius Löfmark, Robert Rydberg, Niklas Jönsson samt Simon “Chippen” Svensson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG