Superdagar för musikälskarna!

Summerburst och Foo Fighters på Ullevi. Göteborgs symfoniker i Slottsskogen. Gardenfestivalen i Trädgårdsföreningen. Stjärnmötet Hollywood Vampires på Liseberg. Allt inom loppet av några dagar. Men räcker publiken?

  • Publicerad 17:30, 31 maj 2018

Att Göteborg satsar hårt på både evenemangsstaden och dito -stråket vet de flesta. Men med start i helgen och några dagar framöver är det extra allt.

I helgen kommer DJ-festen Summerbursts publik på Ullevi ta på sig de finaste sommarkläderna och dansskorna. Ett evenemang som lockar tiotusentals dans- och EDM-lystna (EDM = electronic dance music) och detta till bästa vädret. Något som inte alltid varit fallet.

Men bara dagarna efter är det dags för ny storpublik på Ullevi då Foo Fighters kommer för att ta revansch efter Dave Grohls fatala benbrott senast det begav sig 2015.

Dygnet efter, på nationaldagen, väntar nästa publika utmaning. Då ska dels Göteborgs symfoniker traditionsenligt spela i Slottsskogen, dels ska Gardenfestivalen med the National som huvudakt hållas i Trädgårdsföreningen plus att Hollywood Vampire, kändisbandet med Alice Cooper, Aerosmithgitarristen Joe Perry och filmstjärnan Johnny Depp, på Liseberg.

Risk för intressekonflikt, med andra ord.

Men Max Markusson, avgående chef för evenemang på Göteborg & co, håller inte med.

– Om publiken räcker till vet ju först i efterhand. Men så mycket har jag information om att arrangörerna av Summerburst och Foo Fighters är nöjda så här långt. Men visst blir det en temperaturmätare, säger han.

– Sedan är det också så att det är olika typer av arrangemang. Summerburst och Foo Fighters, och så vidare, drar olika publik.

Tillsammans med Got event, Göteborgs evenmangs- och arenabolag, gör Göteborg & co, som jobbar med att marknadsföra Göteborg och utveckla staden turist-, mötes-, och evenemangsplats, tittar man nog i kalendern för hur evenemangen ska landa.

Men Max Markusson erkänner att just mellan 1 juni och nationaldagen är det ovanligt tätt.

– Så är det. Juni, juli och augusti är intensiva i Göteborg och det har ju blivit extra speciellt sedan Gardenfestivalen kom till. Men jag ser det inte som ett problem. Snarare går det att vända på: vilken möjlighet för Göteborgspubliken!

Västtrafik laddar för publiktillströmningen. Sven Erik Holta, projektledare för trafikomläggningar vid evenemang och vägarbeten, svarar via mejl till Göteborg Direkt gällande Summerburst i helgen:

– Förstärkning med bussar linje 100, Grön Express, Rosa Express samt där det finns behov mellan 22:30–01:30. Extra spårvagnar kommer finnas mellan 22:30–01:30. Ordinarie nattrafik tåg.

Vidare gäller för 5 juni detta:

– Förstärkning med bussar linje 100, Grön Express, Rosa Express samt där det finns behov mellan 23:00–02:00. Extra spårvagnar kommer finnas mellan 22:00–02:00.

Där kommer även extra pendeltåg att sättas in natten mot 6 juni.

Gällande nationaldagen svarar han:

– Extra spårvagnar kommer finnas mellan 13 och 18 för transport till/från nationaldagsfirandet i Slottsskogen. Spelningar i Trädgårdsföreningen brukar inte påverka kollektivtrafiken nämnvärt... Skulle behov uppstå löser vi det akut med förstärkning från respektive bolag.

Superdagarna

1– 2 juni Summerburst på Ullevi med artister som Axwell/Ingrosso med flera.

5 juni Foo Fighters på Ullevi med förbanden Goat och Frank Carter and the Rattlesnakes.

6 juni Göteborgs symfoniker nationaldagskonsert i Slottsskogen.

6 juni Gardenfestivalen med the National, Future Island, Warpaint, Cigarettes After Sex och Good Harvest i Trädgårdsföreningen.

6 juni Hollywood Vampires på Liseberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG