Svalt intresse för ombildning efter beslutet

Sedan det politiska styret i Göteborg öppnade upp för fler ombildningar från hyresrätter till bostadsrätter har allmännyttan fått in ett fåtal förfrågningar från sina hyresgäster.

  • Publicerad 07:11, 15 dec 2021

Än så längre har bostadsrättsföreningen fått nej från Bostadsbolaget på sina förfrågningar.

Fler hyresrätter väntas ombildas till bostadsrätter efter att ett politiskt beslut röstades igenom i kommunfullmäktige den 28 oktober i år. Möjligheten till ombildning har funnits tidigare, men de nya direktiven är att det ska ske i ett snabbare tempo.

Fler hyresrätter blir bostadsrätter i Göteborg

Sedan förslaget röstades igenom tidigare i höst har allmännyttans bostadsbolag – Gårdstensbostäder, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Poseidon – fått några få konkreta förfrågningar, men desto fler nyfikna frågor. Det visar GöteborgDirekts kartläggning.

Har försökt i 21 år

För 21 år sedan bildade några hyresgäster i Haga en bostadsrättsförening med målet att ombilda sina lägenheter. Än så länge har bostadsrättsföreningen fått nej från Bostadsbolaget på sina förfrågningar. Men sista oktober, tre dagar efter att kommunfullmäktige klubbade igenom beslutet om att snabba på ombildningarna, skickade föreningen in en ny förfrågan.

I förfrågan förklarar styrelsen att de gjort en ny medlemsräkning och eftersom "i stort sett samtliga boende vill att fastigheten ombildas till bostadsrätter" gör de nu återigen ett försök att köpa fastigheten.

Hoppas på positivt svar

Även Familjebostäder har fått in en konkret förfrågan. Även i det här fallet skickade bostadsrättsföreningen bestående av hyresgäster i Majorna in en förfrågan tre dagar efter beslutet i fullmäktige. Bostadsrättsföreningen bildades för åtta år sedan och har hittills fått nej på sina påstötningar.

– Vi har fått avslag flera gånger tidigare. Men nu hoppas vi på ett positivt svar, säger ordförande i bostadsrättsföreningen på Såggatan.

Vinnare och förlorare när hyresrätter blir bostadsrätter

Få förfrågningar, många frågor

Bostadsbolaget:

En konkret förfrågan från en bostadsrättsförening i Haga. Därtill frågor från ett femtontal enskilda hyresgäster, både sådana som är intresserade av en ombildning och även de som är oroliga för vad en ombildning skulle innebära för dem.

Gårdstensbostäder:

Inga undrande frågor eller konkreta intresseförfrågningar.

Poseidon:

Har fått ett tiotal förfrågningar av allmän karaktär från hyresgäster som läst om möjlighet till ombildningar och undrar om de kan köpa nu eller hur de ska göra för att förbereda sig.

Familjebostäder:

En skarp förfrågan och ett fåtal nyfikna förfrågningar. Därtill allmänna frågor, till exempel om hur processen går till och vad som skulle hända om man som hyresgäst inte vill delta i ombildningen.

Visa merVisa mindre