Svaninvasion vid Nya varvet

Tonåringar som träffas för att ha lite kul. Kanske spana in en framtida partner. Just nu har ett 40-tal knölsvanar samlats vid Nya Varvet för att roa sig.

  • Publicerad 09:57, 29 apr 2021

De struntar helt i coronarestriktioner. Ungdomarna vid Nya varvet har ingen koll på att de inte bör samlas i grupp. Just nu umgås ett stort gäng svanar med varandra i en liten vik vid Nya Varvet i Göteborg.

– Troligen är det svanar som föddes förra året, eller kanske året dessförinnan. De är inte könsmogna än och vill nog bara ha lite lattjolajbans, säger fågelexperten Lars Olausson.

Knölsvanar blir normalt könsmogna när de är fyra–fem år gamla. Lars Olaussons bedömning är att de här svanarna är mycket yngre än så.

– Det kan också vara att det finns gott om mat i viken. Svanar är inte särskilt subtila varelser, de går efter sina basala behov, säger han.

Knölsvan

Knölsvan är en stor andfågel, inom släktet Cygnus, som främst förekommer Europa och Asiens tempererade områden. I Sverige förekommer de runt kusterna och i vassrika sjöar från Skåne till mellersta Norrland. I söder är de stannfåglar, längs norrlandskusten ofta flyttfåglar.

En vuxen knölsvan har ett vingspann på drygt två meter, en kraftig kropp, lång böjlig hals, litet huvud, vit fjäderdräkt och orange näbb med svart knöl på ovansidan av näbbroten. Svanen har en snittvikt på 12 kilo, vilket gör den till en av de tyngsta fåglarna som kan flyga. I flykten hörs ett artspecifikt vingbrus.

Knölsvanen bygger ett stort bo av vass som placeras mer eller mindre direkt på marken, alltid i närheten av större vattensamlingar eller vid havet. Båda föräldrarna hjälps åt att ruva de fem–nio äggen och tar hand om ungarna tillsammans.

Knölsvanar är starkt revirhävdande. De lever av vattenväxter som de når genom att "beta" från sjöbottnen.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Knölsvan. Foto: Läsarbild

Göteborgsnöje

Försvunna "Kassettmannen" funnen

Nöje Radiojournalist Peter Gropman har löst gåtan efter 30 år Kassetterna med reseskildringarna blev en följetong i P3:s "Morgonpasset" med Stefan Livh och Tomas Tengby som programledare på 90-talet. Men vem mannen bakom kassetterna var visste ingen. Nu är...onsdag 12/5 10:57

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00