Foto: Håkan Bewert/Mostphotos

Svårare att hyra ut nybyggt – men inte i Göteborg

Hyrorna för nybyggda hyresrätter är för höga. Det är signalen från flera håll i Sverige. Men i Göteborg går allt fortfarande åt – trots prisutvecklingen.

  • Publicerad 14:28, 9 aug 2019

Hyran i nybyggda lägenheter ligger över halva inkomsten för en typisk västsvensk. Ändå lyckas hyresvärdarna hyra ut men i andra delar av Sverige märks de höga hyrorna mer, det skriver tidningen Hem & Hyra.

Bostads koncernen Framtiden i Göteborg vittnar om att i flera andra städer i Sverige börjar det bli allt svårare att lyckas hyra ut nybyggda lägenheter.

– I Stockholm börjar det ta stopp för bostadsrätter. I Örebro vet jag att de har problem med att fylla hyresrätterna för att de är för dyra. Men här ser vi inga tecken på det just nu, allt går åt, säger Gunnar Persson, expert på bostads- och stadsutveckling, till tidningen.

Ett krav som många hyres värdar tidigare ställt på den som vill hyra ut är att din inkomst måste vara tre gånger högre än hyran. Men enligt Hem & Hyra får nu flera bostadsbolag i Göteborgs regionen skrota kravet. Siffror de tagit del av visar att 2017 gick en ny lägenhet på 70 kvadrat i Storgöteborg loss på 11 077 kronor, samtidigt som den typiske invånaren hade en nettoinkomst på 21 378 kronor. Men sedan dess har bostadspriserna bara ökat.

Hem & Hyra berättar om sjuksköterskan Christoffer Samuelsson som efter att han och hans sambo gick i sär tvingades byta kommun då ingen av dem hade råd att bo kvar.

– För tre år sedan bodde jag och min dåvarande sambo i en nybyggd tvåa vid Backaplan. Den kostade 9 500 kronor i månaden. När vi gick isär hade ingen av oss råd att bo kvar. Jag hittade inget annat i Göteborg utan tvingades flytta till Lerum, säger Christoffer Samuelsson.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57