Foto: Sten-Åke Stenberg

Svensk film ratas på bio

Trots att allt fler svenska filmer visas på bio väljer biobesökarna utländska film i ännu större utsträckning. "Varför väljer man bort svensk film? Ja förmodligen för att man inte tycker att den varit tillräckligt intressant att se", säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.

  • Publicerad 11:51, 14 jan 2020

Svensk film befinner sig i kris. Trots över 60 producerade svenska filmer under 2019 minskade antalet besökare som såg svensk film på bio med nästan en tredjedel jämfört med året innan.

En ny rapport från Svenska Biografägarförbundet, Biografrapporten 2019, visar att Sverige är sämst i Norden när det kommer till andelen inhemsk film på bio.

– Vi har pekat på detta under lång tid. Under några år har andelen svensk film på bio legat på runt tjugo procent, sedan var det ner på femton procent och nu ser vi ett tapp till tretton procent. Vi hade en farhåga att det skulle sluta på runt tio procent. Men vi hade några filmer som räddade upp statistiken på slutet, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.

Varför ser det ut så här?

– Varför väljer man bort svensk film? Ja, förmodligen för att man inte tycker att den varit tillräckligt intressant att se.

Film i Väst står bakom flera av de svenska stora filmerna. I årets Guldbaggegala är de inblandade i 28 nominerade produktioner. Film i Västs förhoppning är att "Min pappa Marianne", med Rolf Lassgård i huvudrollen och Felix Herngrens nya film ”Dag för dag”, med bland andra Marianne Mörck ska rädda biografåret 2020 för svensk film.

– Sedan har vi tre starka familjefilmer, ”Nelly Rapp”, ”LasseMaja” och ”Rymdresan”, säger Mikael Fellenius.  

För att rädda svensk film på bio tycker Svenska Biografägareförbundet att publiken behöver involverats i ett tidigare stadium och att filmskaparna måste våga väga in kommersiella aspekter redan i den kreativa processen. Mikael Fellenius håller delvis med.

– Jag skulle inte säga mer kommersiell. Men vi behöver bli mer petiga i de projekt som bedöms vara publika. Vi kommer inte säga ja i lika stor omfattning om vi inte tycker att filmen har den nivån. Ska man vinna publik på bio så krävs mycket. Det behöver inte handla om en hög budget, men rätt berättelser. Publiken måste tycka att den är tillräckligt intressant.

I kulturbudgeten har Göteborgs stad dragit tillbaka sitt stöd till Film i Väst på 4,5 miljoner för 2020. I det stora hela är det en ganska liten del av Film i Västs intäkter, men Mikael Fellenius menar att det kommer ha konsekvenser.

– För vår del är det inget katastrofläge. Men man skulle kunna säga att det handlar om en svensk film som hade kunnat spelas in Göteborg som inte kommer göra det. Nu vet jag inte om det blir så. Men det kan bli så. Det vi vänt oss emot är att man från Göteborgs stad inte vill bidra till svensk film som spelas in i Göteborg. Om man vill göra andra saker eller konkurrera i mindre skala låter jag vara osagt, säger Mikael Fellenius.

De mest sedda filmerna

1. "Lejonkungen" 1 127 362

2. "Avengers: Endgame" 770 757

3. "Joker" 662 691

4. "Star wars: The rise of Skywalker" 513 700

5. "Frost 2" 498 612

6. "Once upon a time in Hollywood" 336 549

7. "Aladdin" 358 708

8. "Captain Marvel" 328 367

9. "Spider-man: Far from home" 328 868

10. "Draktränaren 3" 360 422

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Clandestinofestivalen blir av – men senare i år

Nöje Flyttas fram Clandestinofestival flyttar – men bara några månader och förlänger in i hösten.torsdag 10/6 15:44

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00