Svenska mästarna laddar för ny säsong

På lördag startar damallsvenskan och för BK Häcken-spelarna Elin Rubensson och Pauline Hammarlund gäller det att försvara titeln som svenska mästare. I år i ny gulsvart skrud.

  • Publicerad 06:30, 17 apr 2021

Det är en kylig måndagsförmiddag på Bravida arena. Hastiga solglimtar byts ut mot ett kort, aggressivt regn under tiden som ett 15-tal spelare i svarta träningskläder övar på anfallssituationer.

12 spelare saknades för spel i landslaget. Sex av dem har blivit uttagna till det svenska landslaget. För några dagar sedan spelade de oavgjort mot USA på hemmaplan och på tisdagens ska de möta Polen på bortaplan.

– Det är så klart positivt att så många Häcken-spelare blivit uttagna till landslaget. Men det innebär att det inte blir en helt optimal träningsvecka för oss. På torsdag är vi alla samlade och då börjar uppladdningen på riktigt, säger anfallaren Pauline Hammarlund.

Möter Hammarby först

I dag, lördag, inleds damallsvenskan och första mötet blir i morgon mot Hammarby.

– Vi går in med lite press den här säsongen, det är en ny situation för oss, säger Pauline Hammarlund.

För laget vann inte bara senaste Svenska cupen 2019 (förra årets upplaga ställdes in på grund av pandemin) utan är även regerande svenska mästare. Den allsvenska titeln tog de dock under ett helt annat lagnamn, Kopparbergs/Göteborg FC.

 

Positiv. Erika Faith, assisterande tränare, tror att Göteborg inte längre hade varit en fotbollsstad om inte Kopparbergs damer hade gått över till Häcken. Foto: Direktpress

Matti Demegård, assisterande tränare. Foto: Direktpress

Uppladdning. Under veckan har BK Häckens damer tränat och laddat upp inför sin allsvenska premiären på söndag. Foto: Direktpress

Vi går in med lite press den här säsongen, det är en ny situation för oss.

Chockartat besked

Runt årsskiftet fick alla spelare ett samtal. Ledningen hade tagit beslutet att lägga ner sin elitsatsning. Mittfältaren Elin Rubensson beskriver beskedet som chockartat.

– Vi fick inte någon förvarning och visste inte vad som skulle hända. Men nu har det blivit hur bra som helst, så det är vi väldigt nöjda med, säger hon.

I slutet av januari i år stod det klart att damerna hädanefter skulle spela i Häckens gulsvarta matchställ.

– Vi har fått ett genuint välkomnande. Och klubbytet har gett oss som lag fantastiska förutsättningar. Nu slipar vi på detaljerna inför söndagens match och jobbar på att få en go känsla i laget, säger Elin Rubensson.

Fokuserat på anfallsspel

Assisterande tränare Erika Faith berättar att hon ser fram emot sin första allsvenska match.

– Vi har lagt mycket fokus på anfallsspel och att de är så redo som de kan bli.

Assisterande tränare Matti Demegård fyller i:

– De har mycket förväntningar och press på sig. Men har man ambitionsnivån att vara ett återkommande topplag, då ska man kunna hantera det. Och det tycker jag att vi gör.

Det har hänt

7 november 2020. Kopparbergs/Göteborg FC tar sitt första guld i damallsvenskan.

29 december 2020. Kopparbergs klubbledning går ut med att de ämnade avbryta sin elitsatsning och lägga ner sin verksamhet inför damallsvenskan 2021.

31 december 2020. Efter positivt gensvar från "ett par föreningar" som vill utveckla damfotbollen i Göteborg tillsammans med Kopparbergs meddelar nu klubben att laget kommer att spela i damallsvenskan till våren och delta i Champions league till hösten 2021.

27 januari 2021. BK Häcken har extra årsmöte för att medlemmarna ska kunna rösta om styrelsens förslag om att överta Kopparbergs verksamhet. En majoritet röstar ja.

28 januari. Laget byter nam till BK Häcken FF och ansluts som en dotterförening till Hisingsklubben.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG