Svenske funkkungen på Ericsgata

Hans första krogshow blev en dansfest. Nu gör Eric Gadd en sväng om i Sverige för att flera ska se.

  • Publicerad 17:00, 24 feb 2019

Intar Göteborg. Funkkungen Eric Gadd kommer till Göteborg. Foto: Kai Martin

Det ligger ju i varje amerikanskt funk- och soulband att göra spelningarna till en show och dansfest.

Men för Eric Gadd har det dröjt innan han tagit steget. Mer än 30 år, faktiskt, från det han kom med sitt första album till nu i höstas då "OMG" sattes upp på Hamburger börs i Stockholm. Effekten blev total och artisten själv insåg att han trivdes i den omgivning som showformatet gav.

– Men det är väl också så att shower senare år har tenderat att bli mer som konserter. Men jag har haft fördomar om shower och kanske har jag haft fel, säger han då han gör ett kort stopp i Göteborg för att presentera sin show på Trädgår'n.

Han kommer ensam med en akustiskt gitarr, men är som en jukebox fylld av Eric Gadd-titlar när han ber den speciellt inbjudna publiken att fråga efter låtar.

– Många är det inga problem att köra. Men det finns förstås alltid någon jag inte kommer ihåg. Då är det bara att säga det, förklarar han.

När "OMG" kommer till Trädgår'n för ett gästspel om flera kvällar (8–9, 22–23 och 29–30 mars) är det emellertid med stor orkester. Ett vältrimmat band som spelat sig samman hela hösten och som lyder bandledarens minsta vink.

– Det har varit en rolig process som har gått som en dans. Ibland har det varit som hela projektet har gått av sig självt. När vi bestämde låtar gick det som på räls, säger han om ett imponerande flöde i skapelseprocessen.

Men det fanns ett men.

– Ja, allt har som sagt flutit på. Men då vi skulle repa blev det svårare.Omedvetet utgick alla ifrån att det var en krogshow med givna ramar. Att varje gång skulle vara den andra lik. Men här finns inget programmerat. Får vi feeling ska vi köra. Varje kväll är unik, säger Eric Gadd och förklarar att från premiärens 1.32 timme i speltid gick de till runt 1.40,

Men "OMG" är trots inriktningen att vara mer en konsert än en show ändå en föreställning som håller sig inom sina givna ramar.

– Jo, det finns en röd tråd men med extremt få ord. Och det finns en dramaturgi. Vi hämtar i och för sig andan i mitten av föreställningen. Men annars är det gasen i botten. Ibland kör vi i 130, ibland i 180, förklarar Eric Gadd som bjuder rejält på både sig själv och ur sin låtskatt.

Idén om en krogshow med Eric Gadd kom från producenten Mikael Gordon Solfors.

– Han var väldigt väl förberedd och hade till och med en affisch som han presenterade, säger Eric Gadd.

Det är inte mer än ett år sedan och med kort startsträcka blev det premiär i mitten av september.

– Då jag tackade ja hade jag ännu inte fått erbjudandet om att vara med i "Så mycket bättre" och sedan fick jag erbjudande om att vara med som uppvärmare för GES i somras. Det var rena ketchupeffekten, erkänner han.

Inte konstigt att han tog familjen för 16 dagars semester i Thailand med avfärd på julafton.

– Det var inga problem att koppla av, säger Eric Gadd som nu har kopplat på igen.

Eric Gadd

Är: 53 år, svensk musiker, artist, låtskrivare och sångare. Gjorde sin debut 1987 med "Ett ensamt hjärta". Fick sitt genombrott med albumet "Bara himlen ser på" 1989 och växlade sedan till engelska med storsäljaren "Do you belive in Gadd" 1991, där han på allvar blev soul- och funkkung av Sverige.

Aktuell: Med turnén baserad på showen "OMG", som hade premiär på Hamburger börs i september. 8 och 9, 22 och 23 samt 29 och 30 mars landar showen på Trädgår'n i Göteborg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG