Ny vårdenhet. 12 augusti öppnar Sveriges första högspecialiserade vårdenhet för patienter med självskadebeteende öppnat på Östra Sjukhuset.

Sveriges första klinik för självskadebeteende finns i Göteborg

Nu har Sveriges första högspecialiserade vårdenhet för patienter med självskadebeteende öppnat på Östra Sjukhuset. Avdelningen har tio vårdplatser och riktar sig till patienter med allvarligt självskadebeteende.

  • Publicerad 15:44, 12 aug 2019

Det handlar om vård till personer med ett självskadebeteende som oftast gränsar till livshotande och där annan psykiatrisk vård inte har hjälpt.

Avdelningen är den första i sitt slag i landet och drivs av Sahlgrenska Universitetssjukhuset med stöd av Västra Götalandsregionen.

– Många av dem som inte blir hjälpta av dagens behandlingsmetoder är svårt traumatiserade. Det finns ofta en rädsla hos vården för att gå in och jobba med trauman då det riskerar sätta igång allvarliga självskadebeteenden, säger enhetschefen Nina Pedersen i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Skillnaden med vår enhet är att vi kan erbjuda traumabehandling i en trygg miljö med kompletterande DBT-behandling. Vi har även en hög personaltäthet så att vi kan hantera patienternas reaktioner och ge dem det stöd de behöver.

Så ska fler unga med psykisk ohälsa få hjälp

Tio vårdplatser

Enheten har tio vårdplatser och erbjuder ett intensivt och strukturerat behandlingsprogram.

Samtidigt kan patienterna få behandling med särskilt fokus på posttraumatiskt stressyndrom och bland personalen finns personer som själva har varit självskadepatienter.

Cathrine Hagman Holmen, arbetar på enheten och har egna erfarenheterna av att leva med ett självskadebeteende.

– Jag ska först och främst finnas där som stöd för patienten och visa att jag har varit i deras situation. Jag trodde aldrig att jag skulle bli fri från mitt självskadebeteende men jag blev räddad tack vare DBT-behandling. Jag kan hjälpa patienterna förstå att det är möjligt att bli frisk och visa vilka vägar man kan gå, säger hon.

Kraftig ökning av antidepp till barn

Egna erfarenheter. Cathrine Hagman Holmen arbetar på enheten och har egna erfarenheterna av att leva med ett självskadebeteende. Här med Nina Pedersen, enhetschef. Foto: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Om självskadeenheten

Enheten kommer att ha tio vårdplatser för patienter med allvarliga självskadebeteende.

För att få vård inom enheten krävs en remiss från specialistpsykiatrin inom Västra Götalandsregionen, Jönköpings län, Region Halland eller Värmlands län.

Personalgruppen kommer att bestå av vårdenhetschef, vårdenhetsöverläkare, psykologer, kurator, peer support, dietist, fysioterapeut, arbetsterapeut, socialpedagog, sjuksköterskor och skötare.
Vården är frivillig och tanken är att patienten ska ha permissioner på helgerna under de tremånadersperioder som behandlingen varar. Vid behov kommer det finnas möjlighet att förlänga behandlingen.

Visa merVisa mindre

DBT (Dialektisk beteendeterapi)

DBT är en beteendeterapi som till stor del handlar om att hjälpa patienten till förändring genom inlärning av nya beteenden som kan ersätta självskadebeteenden men också att acceptera livets svårigheter.

Terapiformen utgår från att självskadebeteendet fyller en funktion och att vården därför behöver hjälpa patienten att hitta nya beteenden som kan fylla samma funktion.

Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11