Ny vårdenhet. 12 augusti öppnar Sveriges första högspecialiserade vårdenhet för patienter med självskadebeteende öppnat på Östra Sjukhuset.

Sveriges första klinik för självskadebeteende finns i Göteborg

Nu har Sveriges första högspecialiserade vårdenhet för patienter med självskadebeteende öppnat på Östra Sjukhuset. Avdelningen har tio vårdplatser och riktar sig till patienter med allvarligt självskadebeteende.

  • Publicerad 15:44, 12 aug 2019

Det handlar om vård till personer med ett självskadebeteende som oftast gränsar till livshotande och där annan psykiatrisk vård inte har hjälpt.

Avdelningen är den första i sitt slag i landet och drivs av Sahlgrenska Universitetssjukhuset med stöd av Västra Götalandsregionen.

– Många av dem som inte blir hjälpta av dagens behandlingsmetoder är svårt traumatiserade. Det finns ofta en rädsla hos vården för att gå in och jobba med trauman då det riskerar sätta igång allvarliga självskadebeteenden, säger enhetschefen Nina Pedersen i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Skillnaden med vår enhet är att vi kan erbjuda traumabehandling i en trygg miljö med kompletterande DBT-behandling. Vi har även en hög personaltäthet så att vi kan hantera patienternas reaktioner och ge dem det stöd de behöver.

Så ska fler unga med psykisk ohälsa få hjälp

Tio vårdplatser

Enheten har tio vårdplatser och erbjuder ett intensivt och strukturerat behandlingsprogram.

Samtidigt kan patienterna få behandling med särskilt fokus på posttraumatiskt stressyndrom och bland personalen finns personer som själva har varit självskadepatienter.

Cathrine Hagman Holmen, arbetar på enheten och har egna erfarenheterna av att leva med ett självskadebeteende.

– Jag ska först och främst finnas där som stöd för patienten och visa att jag har varit i deras situation. Jag trodde aldrig att jag skulle bli fri från mitt självskadebeteende men jag blev räddad tack vare DBT-behandling. Jag kan hjälpa patienterna förstå att det är möjligt att bli frisk och visa vilka vägar man kan gå, säger hon.

Kraftig ökning av antidepp till barn

Egna erfarenheter. Cathrine Hagman Holmen arbetar på enheten och har egna erfarenheterna av att leva med ett självskadebeteende. Här med Nina Pedersen, enhetschef. Foto: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Om självskadeenheten

Enheten kommer att ha tio vårdplatser för patienter med allvarliga självskadebeteende.

För att få vård inom enheten krävs en remiss från specialistpsykiatrin inom Västra Götalandsregionen, Jönköpings län, Region Halland eller Värmlands län.

Personalgruppen kommer att bestå av vårdenhetschef, vårdenhetsöverläkare, psykologer, kurator, peer support, dietist, fysioterapeut, arbetsterapeut, socialpedagog, sjuksköterskor och skötare.
Vården är frivillig och tanken är att patienten ska ha permissioner på helgerna under de tremånadersperioder som behandlingen varar. Vid behov kommer det finnas möjlighet att förlänga behandlingen.

DBT (Dialektisk beteendeterapi)

DBT är en beteendeterapi som till stor del handlar om att hjälpa patienten till förändring genom inlärning av nya beteenden som kan ersätta självskadebeteenden men också att acceptera livets svårigheter.

Terapiformen utgår från att självskadebeteendet fyller en funktion och att vården därför behöver hjälpa patienten att hitta nya beteenden som kan fylla samma funktion.

Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57