Sveriges första modehus visas på Stadsmuseet
När Stadsmuseet öppnar utställningen "Augusta Lundin – Sveriges första modehus" är det inte bara uppvisning av exklusiva kläder kring förra sekelskiftet. Lika mycket är det en presentation av en entreprenör med liberala värderingar och för drägliga arbetsvillkor.
- Nyheter
- Publicerad 11:56, 2 apr 2022
Utställningen "Augusta Lundin – Sveriges första modehus" är ett samarbete mellan Thielska galleriet, Malmö museer och Göteborgs stadsmuseum. Det är alltså tredje gången som utställningen visas – denna gång med adderade plagg från Augusta Lundins modehus.
– Ja, det är ytterligare ett plagg från Blanche Bondes garderob, en kappa som Anna-Ida Broström plus en klänning som det är okänt vem som bar, säger Anna Bergman Jurell, kurator för utställningen.
Kurerat tillsammans
Det är hon, kostymtecknare och scenograf, och modejournalisten Lotta Lewenhaupt som tillsammans kurerat utställningen.
– Vi fick idén då vi kom över ännu inte färdigsydda plagg eller klänningar som det skulle göras ändringar på. Allt signerat Augusta Lundin. Vi tänkte då göra en utställning som en syateljé, säger Anna Bergman Jurell.
Utställningen vidgades
Men med tiden lyckades de båda hitta kollektioner som vidgade utställningen väsentligt. Bland annat Blanche Bondes garderob, den Göteborgsfödda societetsdamen vars modeintresse var stort, där många av plaggen är uppsydda av Augusta Lundins modehus i Stockholm.
– Vi har lyckats få tag på mestadels privata samlingar, säger Anna Bergman Jurell.
– Men även plagg från exempelvis Stadsmuseets egna samlingar.
Driven kreatör
Augusta Lundin (1840–1919) var en driven kreatör och entreprenör som gick från en modest syateljé på Malmskillnadsgatan i Stockholm till att driva ett företag med 167 anställda när modehuset om 26 rum var som störst runt förra sekelskiftet vid Brunkebergstorg.
– Hon var heller inte bara en entreprenör utan och en föregångare som företagare. Hon sänkte arbetstiden från tolv till tio timmar. De anställda fick lagad lunch och en timmes rast plus två veckors betald semester, berättar Anna Bergman Jurell.
Betalade mer
Hon var dessutom tidig med att införa elektricitet till de anställdas fromma och betalade mer i lön än kollegorna.
– Hon var hovleverantör, men också till vanliga människor. Många av kunderna, prominenta damer, var kvinnosakskvinnor. Långt innan den kvinnliga rösträtten var Augusta Lundin självständig, säger Lotta Lewenhaupt.