Sveriges första modehus visas på Stadsmuseet

När Stadsmuseet öppnar utställningen "Augusta Lundin – Sveriges första modehus" är det inte bara uppvisning av exklusiva kläder kring förra sekelskiftet. Lika mycket är det en presentation av en entreprenör med liberala värderingar och för drägliga arbetsvillkor.

  • Publicerad 11:56, 2 apr 2022

Utställningen "Augusta Lundin – Sveriges första modehus" är ett samarbete mellan Thielska galleriet, Malmö museer och Göteborgs stadsmuseum. Det är alltså tredje gången som utställningen visas – denna gång med adderade plagg från Augusta Lundins modehus.

– Ja, det är ytterligare ett plagg från Blanche Bondes garderob, en kappa som Anna-Ida Broström plus en klänning som det är okänt vem som bar, säger Anna Bergman Jurell, kurator för utställningen.

Kurerat tillsammans

Det är hon, kostymtecknare och scenograf, och modejournalisten Lotta Lewenhaupt som tillsammans kurerat utställningen.

– Vi fick idén då vi kom över ännu inte färdigsydda plagg eller klänningar som det skulle göras ändringar på. Allt signerat Augusta Lundin. Vi tänkte då göra en utställning som en syateljé, säger Anna Bergman Jurell.

Utställningen vidgades

Men med tiden lyckades de båda hitta kollektioner som vidgade utställningen väsentligt. Bland annat Blanche Bondes garderob, den Göteborgsfödda societetsdamen vars modeintresse var stort, där många av plaggen är uppsydda av Augusta Lundins modehus i Stockholm.

– Vi har lyckats få tag på mestadels privata samlingar, säger Anna Bergman Jurell.

– Men även plagg från exempelvis Stadsmuseets egna samlingar.

Driven kreatör

Augusta Lundin (1840–1919) var en driven kreatör och entreprenör som gick från en modest syateljé på Malmskillnadsgatan i Stockholm till att driva ett företag med 167 anställda när modehuset om 26 rum var som störst runt förra sekelskiftet vid Brunkebergstorg.

– Hon var heller inte bara en entreprenör utan och en föregångare som företagare. Hon sänkte arbetstiden från tolv till tio timmar. De anställda fick lagad lunch och en timmes rast plus två veckors betald semester, berättar Anna Bergman Jurell.

Betalade mer

Hon var dessutom tidig med att införa elektricitet till de anställdas fromma och betalade mer i lön än kollegorna.

– Hon var hovleverantör, men också till vanliga människor. Många av kunderna, prominenta damer, var kvinnosakskvinnor. Långt innan den kvinnliga rösträtten var Augusta Lundin självständig, säger Lotta Lewenhaupt.

Augusta Lundin

Är: Svensk modeskapare och sömmerska, internationellt känd, som skapade ett företag som förutom hovleverantör också sydde plagg till den svenska noblessen kring förra sekelskiftet. Med sin ateljé, öppnad 1867, ansågs hon vara den allra första couture-sömmerskan i Sverige.

Levde: Mellan 1840 och 1919.

Aktuell: Med utställningen "Augusta Lundin – Sveriges första modehus", som öppnar 2 april på Göteborgs stadsmuseum och pågår till 3 september 2023. Utställningen visar upp mer än 50 plagg från Augusta Lundins ateljé från 1880-tal till 1930-tal, däribland Selma Lagerlöfs 70-årsklänning och ett flertal kreationer från Blanche Bondes garderob

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20