Två timmar. Om strejken 23 mars genomförs kommer den vara mellan 12.00-14.00 Foto: Mostphotos

Sveriges Hamnar stämmer facket - igen

Bolaget Sveriges Hamnar stämmer Hamnarbetareförbundet för den strejk de planerar att hålla i sympati med spanska hamnarbetare. Orsaken är att strejken anses politisk.

  • Publicerad 15:44, 17 mar 2017

Stämningen rör en så kallad sympatistrejk som är utlyst till den 23 mars. Det är andra gången på kort tid som Sveriges Hamnar stämmer facket.

Den tänkta strejken ska hållas i sympati med hamnarbetare i Spanien, där en en konflikt rörande ny lagstiftning sått split mellan dem och den spanska regeringen. En framgång för regeringen skulle innebära ökad otrygghet och att 6500 spanska hamnarbetare förlorar sina jobb, enligt det svenska facket.

Bolaget Sveriges Hamnar menar däremot att Spanien inte har något val eftersom beslutet om ny lagstiftning kommer från EU-domstolen. Eftersom de spanska arbetarna därmed strider mot EU, inte sin arbetsgivare, är det inte en facklig konflikt. Det finns inte heller någon svensk anknytning, menar bolaget.

"Stridsåtgärden är därför inte vidtagen i ett fackligt utan politiskt syfte", skriver de i stämningsansökan, och pekar bland annat på ett utslag från arbetsdomstolen där man säger att "icke fackliga syften" inte kan ligga till grund för stridsåtgärder.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG