Svinnbra lösning på butikernas matöverflöd

30 000 ton mat slängs varje år av landets matbutiker. Det vill food2change ändra på genom att göra låginkomsttagare till mathjältar. Och nu etablerar man sig i Göteborg.

  • Publicerad 07:00, 17 apr 2017

Idén som sjösattes av den ideella föreningen för knappt ett år sedan går ut på att rädda överbliven butiksmat från att slängas. Alla som har en bruttoinkomst på 13 000 eller mindre kan bli så kallade hjältemedlemmar för 500 kronor i halvåret. De får sedan under ett halvår kvittera ut en matkasse i veckan fylld med mat från utvalda Netto- och ICA-butiker som annars skulle ha slängts.

– Det är alltifrån mejeriprodukter, grönsaker, kött, bröd och, ja, det mesta. Oftast är det kort datum eller så har förpackningen skadats. Det kan vara att plasten kring toabalen gått sönder lite eller att ett ägg i en kartong är trasigt. Men det är bra mat. Många kockar säger själva att de helst väljer kött som legat länge eftersom det blir mörare med tiden och det är samma sak med massa andra produkter, säger Rikard Lundgren, grundare av food2change.

Idag finns food2change i Stockholm, Västerås, Umeå, Avesta, Kumla – och från och med maj även i Göteborg, Malmö och Lund. Än så länge har man bara 280 mathjältar och 70 stödmedlemmar, men med 650 000 människor i Sverige med en maxinkomst på 13 000 finns det stor utvecklingspotential.

– Runt 250 000 av dem är pensionärer som aldrig skulle be om hjälp eller ta emot välgörenhet, men däremot tror vi att många kan tänka sig att bli samhällshjältar och göra en insats för miljön. Vi har extremt mycket mat. Nu jobbar vi med att få in fler medlemmar som kan ta hand om allt svinn.

I nuläget har man inlett centrala ramavtal med Netto och ICA, där man än så länge bara startat samarbete med några affärer i väntan på fler medlemmar.

– Vi är på sätt och vis som The Pirate Bay fast lagligt. Istället för fildelningsteknik sysslar vi med matdelningsteknik och kopplar ihop en källa med en annan. På det viset undviker vi också de flesta av Livsmedelsverkets regler eftersom vi aldrig behöver kyla eller transportera maten, säger grundaren Rikard Lundgren.

Men trots att matbutikerna nu vill bidra till att minska svinnet är det fortfarande vi konsumenter som är de största miljöbovarna. Enligt Livsmedelsverket slänger hushållen 717 000 ton mat, vilket motsvarar ungefär 74 kilo per person och år. Sedan i höstas medverkar food2change i SaMMa,Samverkansgruppen för minskat matavfall, där myndigheter, forskare, bransch- och intresseorganisationer nätverkar för att ändra våra vanor.

– Vi är också referensgrupp åt regeringen och det ger oss en guldsits att tillsammans göra något åt detta. Vi kan utbilda människor att se på vad bra mat är och vad bäst före-datum innebär. Idag tycker vi konsumenter att det ser tråkigt ut om det inte är fullt i alla butikens hyllor. Har en tomat en fläck så ratar vi den. Det är konsumenterna som driver svinnet, även i butikerna.

Vad är ditt mål med food2change?

– Att det ska vara noll matsvinn. Vi ska inte behöva finnas.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG