Sy ihop dataprogram - nya slöjdämnet

Programmering borde bli det nya slöjdämne i grundskolan, i alla fall om Morris Nilsson och Holger Knight får välja. Företaget Consid besökte deras skolan för att ge eleverna en större inblick i vad programmering egentligen innebär.

  • Publicerad 12:00, 11 mar 2017

Allt började med att klass 6A på Böskolan skickade in en video till en tävling som IT företaget Consid höll. I videon visade de upp hur de föreställde sig en framtid utan programmerare kontra en framtid med kunniga kodskrivare. De vann tävlingen och priset var en dag där IT företaget besökte skolan och lärde dem mer om koder och vad man kan göra med dem.

– Det finns en stor kompetensbrist inom IT branschen och vi tycker att det är viktigt att tidigt introducera ungdomar för programmering, säger Beatrice Carpvik, varumärkesansvarig på Consid.

Programmering som slöjd

Digitaliseringen av vår vardag har gått otroligt fort men bland grundskoleämnena var det längesedan det skedde någon större uppdatering. Morris Nilsson och Holger Knight skulle gärna se att programmering blev det nya slöjdämnet.

– Jag skulle absolut vilja ha programmering i skolan, det skulle vara mycket roligare än att stå och hamra, säger Morris Nilsson.

David Berg Markland ansvarar för krusen där eleverna får testa på att bygga datorer och han menar att IT och programmering redan borde vara skolämnen.

– Det är skolan som har varit seg och digitaliseringen som har gått väldigt fort. I dag är det viktigare än någonsin att få en grundkunskap om det digitala, menar David Berg Markland.

Väcka intresset

Under dagen har eleverna bland annat fått testa på att styra en robot, göra en mobil-app och hacka en hemsida.

– För att man i tidig ålder ska få upp ögonen för kodning är det viktigt att man konkret kan se vad programmering gör för oss och att det kan vara roligt, säger Beatrice Carpvik.

Kommer ni att testa skruva isär era datorer när ni kommer hem?

– Nej, jag är lite rädd att den ska gå sönder, det krävs inte så mycket för att något ska gå fel, säger Morris.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11