Systerns död blev ny musik för Ida

Hon tappade intresset för att spela saxofon när hennes lillasyster – och bästa vän – hastigt avled för drygt ett år sedan. Istället närmade sig Ida Gillner sitt piano, som blev trösten.

  • Publicerad 17:00, 4 apr 2021

Det här är musik som ingen kan ta ifrån mig.

Vi sitter på höjden vid Ekebäck med vidsträckt utsikt över hamnen, Älvsborgsbron och västerhavet där man kan skymta Asperö, ön där Ida Gillner växte upp. Ön där hennes första musikaliska steg togs mot där hon nu är. Från ungdomens popband till folkmusiken och den gränsöverskridande musik hon nu spelar.

Det har gått ett drygt år sedan hennes fyra år yngre syster hastigt avled i sömnen. En händelse som påverkade Ida Gillner starkt.

– Jag hade precis gjort en spelning i Borås med Längtans Kapell. Hade haft med mig min familj med min nyfödda bebis. Så ringer min pappa. Det var både chock och förnekelse då jag fick det beskedet.

Familjen nära

Hennes familj står varandra väldigt nära. En fördel i sorgearbetet.

– Alla känslor har fått komma fram. Vi har tagit stöd av varandra och har fått gråta, skratta och vara arga. Vi har försökt hjälpa varandra, säger hon.

– Men det är fortfarande väldigt svårt att acceptera. Jag har aldrig varit med om den här tyngden av sorg. Jag blev trött både fysiskt och psykiskt.

Med det kom också tanken om omöjligheten att spela saxofon, det instrument som Ida Gillner har skapat en karriär av, det som är hennes uttryck.

– Det var på sätt och vis en fördel att pandemin och föräldraledigheten kom. Jag tvingades inte tillbaka till att arbeta och stå på scen. I början av april, begravningen hade varit, fick jag för första gången lust till musiken.

Själsinstrument

Men stegen förde henne inte till sopransaxofon utan till pianot, det som precis hade kommit till hemmet hösten 2019 med placering i sovrummet.

– Pianot är mitt själsinstrument, men jag har aldrig använt det offentligt i min profession. Att sitta där vid tangenterna blev helande för mig. Det skapade ett flöde som jag inte kan beskriva.

Med sin lilla Noa i spjälsängen bredvid pianot skapades den musik som nu kommit som blivit albumet "Anna", musik dedikerad till hennes älskade syster.

– Pianot stod där och var tillgängligt. Sedan har musiken bara hänt. Jag har känt mig nära Anna då jag har spelat och tror att jag fått kontakt med henne. Månader gick och musiken växte fram. Jag som aldrig spelat in med piano fick en intuition att prova, säger hon.

– Jag tänkte spela in två låtar, letade efter en studio och hittade Elementstudion i Brewhouse med Joel Bille som tekniker. Det blev som ett sorgearbete, lite rituellt, där jag tände ett ljus och skrev till henne varje dag. När jag spelade in hade jag något rosa, Annas favoritfärg.

Annorlunda skivsläpp

Men av de två tänkta låtarna blev det fler.

– Ja, jag kom in i ett flow och andra låtar kom som jag förknippade med Anna och uppväxten på Asperö.

Med "Anna" har det blivit ett annorlunda skivsläpp för Ida Gillner.

– Tidigare gånger har det varit med strategin att "sikta mot stjärnorna". Men här har jag tagit ett steg i taget och låtit processen vara det viktigaste. Ja, på ett sätt är det utlämnande och sårbart. Men det är också så förankrat. Jag har aldrig känt mig så trygg. Det här är musik som ingen kan ta ifrån mig, säger hon.

– Men det är också något som inte bara är min systers och min musik. Nu kan den förhoppningsvis få flyga och landa hos andra.

Ida Gillner

Är. 34. Kompositör, artist, musiker med sopransaxofon som huvudinstrument, och kulturpedagog. Hon är utbildad på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och jobbar idag med inriktning mot folk- och världsmusikgenren. Tillsammans med danska pianisten Louise Vase gjorde hon föreställningen "Shtoltse lide" 2017, musik som gjordes av dikter på jiddisch skrivna av kvinnor. Föreställningen blev också ett album.

Bor: Ekebäck.

Familj: Man och två barn.

Aktuell: Med "Anna", albumet med pianomusik dedicerad hennes syster som hastigt avled för drygt ett år sedan.

Visa merVisa mindre

Ida Gillners Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Konserthuset – Göteborgsoperan

Röda sten – Saltholmen

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Linnégatan – Avenyn

Filmfestivalen – Bokmässan

Feskekörka – Saluhallen

Way out West – Kulturkalaset

Ruddalen – Slottsskogen

Spårvagn – Färja

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00