Skräpplockare. Håll Sverige Rent-dagen är en del av World Cleanup Day, då miljontals människor över hela världen alltså är ute samma dag och plockar skräp. Foto: Håll Sverige Rent

Ta saken i egna händer – plocka skräp 17 september

Den 17 september är det dags för den årliga Håll Sverige Rent-dagen, då samlas hela Sverige, från norr till söder, gammal som ung, för att plocka skräp.

  • Publicerad 19:51, 16 sep 2022

Vi är många som har tröttnat på skräpet och bokstavligen vill ta saken i egna händer.

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse som vill göra något konkret för miljön och som arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen.

– Vi är många som har tröttnat på skräpet och bokstavligen vill ta saken i egna händer. Förra året hade vi över 130 000 anmälda skräpplockare till Håll Sverige Rent-dagen. I år vill vi bli ännu fler, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent i ett pressmeddelande. 

Håll Sverige Rent-dagen är en del av World Cleanup Day, då miljontals människor över hela världen alltså är ute samma dag och plockar skräp.

Anmälan sker på www.hsr.se/hela-sverige-plockar-skrap. Du kan anmäla dig själv, en mindre grupp, eller skapa ett öppet eller stängt event. Öppna event kan andra anmäla sig till och de kommer synas på Håll Sverige Rents hemsida.

Alla som anmäler sig har möjlighet att beställa ett gratis skräpplockarpaket med handskar och påsar för upp till 10 personer. Först till kvarn-principen gäller.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00