HÖGTRYCK. Julhelgen är tillsammans med midsommarhelgen årets största resehelg. Foto: Mostphotos

Tågbolagens uppmaning inför jul: Boka i tid

Ska du åka tåg över julhelgen? Då är det hög tid att köpa biljett. Flera avgångar är redan fullbokade.

  • Publicerad 09:54, 20 nov 2018

Jul- och nyårsresandet med SJ ser ut att öka med 13 procent jämfört med förra året. Redan nu är flera turer under jul och nyår redan slutsålda.

– Trycket efter resor är högt, och vi ser att fler resenärer än tidigare väljer tåget. För de resenärer som ännu inte hunnit boka sin julresa, är det hög tid att göra det nu. Det finns fortfarande goda möjligheter att fynda biljetter om man har möjlighet att resa på julafton, alternativt torsdagen innan, säger Tobbe Lundell, presschef vid SJ i ett pressmeddelande.

Störst tryck är det under fredagen den 21 december, inte minst mellan Göteborg och Stockholm. Men även andra och destinationer lockar, framför allt norrut. Resor till Jämtland och övre Norrland är två av tågbolagets mest uppbokade.

– Vi ser att våra resenärer i år reser både längre och med en ökad komfort. Räknat per person reser vi nära dubbelt så långt under julhelgen, jämfört med övriga tider på året. Samtidigt ser vi att allt fler reser i första klass under julhelgen, säger Tobbe Lundell.

Även MTR Express ser att trycket över jul- och nyårshelgen är större än vad det varit tidigare år.

– Ja det gör vi, det bokar på rätt bra. Framförallt den 21 december ser vi hur tågen börjar fyllas på. Men det är inget som är slutsålt än, men vi har några turer som börjar närma sig, säger Peder Osterkamp, kommersiell chef på MTR.

Blå Tåget har i nuläget ganska många platser kvar under jul och nyår. Men även hos dem förväntas trycket bli ganska stort säger trafikchefer Peter Alsén.

– Det största trycket är nog på resor norrut, de som ska upp i fjällvärlden. Men på våra resor mellan Göteborg och Stockholm finns fortfarande platser kvar. Det vi kan göra är att sätta in fler vagnar också, så det blir längre tåg.

Hur länge vågar man vänta?

– Det är klart att det är bra att vara ute i god tid, om det är möjligt. Jag kan inte lova att platserna inte kommer ta slut. Det vore dumt om det blir så, säger Peter Alsén.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG