En bostadsrättsförening på Befälsgatan i Kviberg upplever att de inte får ha sin egendom i fred. För några år sedan satte de upp ett 2,5 meter högt staket runt gården för att förhindra ovälkomna gäster. Men när det inte stoppade inkräktare förstärkte föreningen stängslet med en kraftig taggtråd.

– De slog sönder en lekstuga och lekplatsen. Därför är det inhägnat numera och eftersom det inte hjälpte så har vi även taggtråd på vissa ställen. Vi måste skydda vårt område, vi bor ju i ett utsatt område, säger Erik Westerberg, ordförande i bostadsrättsföreningen, Befälsgatan, Kviberg.

Läs mer: "Ingen ska behöva uppleva taggtråd i Kviberg"

De boende i det snarlika flerfamiljshuset mitt emot på Beväringsgatan är inte lika nöjda.

– Detta är så fruktansvärt upprörande. Är vi, på Beväringsgatan, så hemska att de måste stänga oss ute? Det känns som en ny Berlinmur, säger en boende i hyreshuset som tillhör det kommunala bostadsbolaget Poseidon.

Erik Westerberg menar att de boende i Poseidons hus förstör, stjäl och att det inte går att kommunicera med den allmännyttiga hyresvärden. Därför tycker han att staketet, med låst grind som kräver kodbricka för att öppna, är det enda sättet att hålla ordning och reda.

Men de boende i hyresrätterna menar istället att det borde finnas bättre sätt att lösa situationen på än att avskärma området.

– Ska vi förklara för våra barn att det är så här man löser problem. Genom att stänga ute andra människor. Det liknar hur Trump resonerar i USA när han vill bygga murar.

Hyresgästen fortsätter:

– Just taggtråd blir en sådan tydlig symbol för att stänga ute människor som inte är fina nog. De har säkert blivit av med saker men jag kan tänka mig att det blivit mer stölder efter att de satte upp staketet för då undrar nog folk om det finns något intressant där innanför och går in och tittar.

Erik Westerberg menar å andra sidan att alla i bostadsrättsföreningen är överens om att stängsla in gården, är rätt väg att gå.

– Ja, det är klart att de tycker. De är ju rädda om sina grejer, säger han.

Tror du inte att ni kan lösa problemen på andra sätt än att stänga ute människor med taggtråd?

– De begriper inte att i en bostadsrättsförening så äger folk varsin andel i föreningen. De hos Poseidon äger ingenting, de vill bara utnyttja. De har en egen lekplats och de får tillgång till en av våra men nu var vi tvungna att plocka ner lekställningen där för den är till stor del sönderslagen, säger Erik Westerberg.

Läs också: Missbrukare skapar otrygghet i Kviberg

De boende i hyresrättshuset mitt emot oroar sig för hur situation kommer att utvecklas.

– Taggtråd ger väldigt märkliga signaler i dagens läge när man pratar om segregation och utanförskap. Det här förstärker bara det. Vad kommer härnäst, elstängsel eller minor?