Åtgärder. Korsningen vid Lillhagsvägen byggdes till vis del om i somras. Ytterligare åtgärder planeras till 2023. Foto: Trafik Göteborg

Tågolyckan: Därför fastnade bussen på tågspåret

Efter den allvarliga olyckan som skedde mellan en buss och ett tåg i våras startades en utredning. Nu rapporterar SVT Väst vad orsaken till olyckan var.

  • Publicerad 11:50, 25 sep 2021

Tidigt på morgonen den 8 mars kraschade ett tåg in i en stillastående buss vid korsningen Lillhagsvägen-Finlandsvägen. Bussen hade stannat på tågspåren på grund av väjningsplikten men när föraren skulle starta bussen igen gick det inte.

Föraren var ensam på bussen och kunde ta sig i säkerhet innan krocken skedde. På tågen fanns dock ett 50-tal personer varav tre behövde besöka vårdcentral efteråt med lindrigare skador.

Efter allvarliga olyckan – nu ska korsningen åtgärdas

Efter att olyckan inträffade startade en utredning för att ta reda på hur den kunde ske. Bussens "svarta låda" skickades till fordonstillverkaren i Tyskland för analys och har nu kommit tillbaka rapporterar SVT Väst.

"Vidtog åtgärder"

Utredningen visar att en lucka för gaspåfyllnad kan ha öppnats under färd alternativt att en givare felaktigt indikerade att luckan var öppen. Bussens egna säkerhetssystem förhindrade därför fortsatt färd innan problemet var åtgärdat.

– Vi känner oss trygga i uppfattningen att det var luckan som ledde till att bussen stannade. Redan dagen efter olyckan vidtog vi därför ett antal åtgärder där intentionen är att en liknande olycka inte ska kunna ske, säger Henrik Cederqvist, områdeschef på bussoperatören Keolis, till SVT Väst.

Korsningen byggs om

GöteborgDirekt har tidigare rapporterat om att den farliga korsningen under sommaren till viss del byggts om. Bland annat har man satt upp vägbulor för att sänka hastigheterna på Lillhagsvägen samt ytterligare en järnvägsbom och signaler som varnar för att ett tåg är på väg.

Efter allvarliga olyckan – nu ska korsningen åtgärdas

Ett större omtag av korsningen planeras till 2023.

Vi är GBG