Tandläkare i Östra Göteborg polisanmäls

Tandläkaren beskrivs som grovt oskicklig och har begått övergrepp som går att likställas vid misshandel. Nu har Inspektionen för vård och omsorg, (Ivo), polisanmält mannen.

  • Publicerad 17:39, 13 jun 2018

Göteborg Direkt har tidigare skrivit om tandläkaren som anmälts till Ivo för att ha gjort flera grova felbehandlingar på sin mottagning i Östra Göteborg.

Läs också: Skräcken: Tandläkare borrade sönder friska tänder

Mannen är enligt Nyhetsbyrån Siren samma person som Ivo i april begärde ska få sin legitimation indragen.

I myndighetens anmälan den gången framgick att han rotfyllt relativt friska tänder på en patient. Han ska på samma person ha varit på väg ut ur tanden med borren. "Ivo anser att den behandling patienten har fått utstå är ett övergrepp som skulle kunna likställas med misshandel. (...) Detta enda patientfall utgör enligt Ivo ett tillräckligt underlag för att styrka att XX är grovt oskicklig och olämplig som tandläkare", skriver myndigheten om ärendet i sitt utlåtande till Socialstyrelsen.

– Det här är ett jättesällsynt fall, som tur är, säger Karin Fagerberg, avdelningschef på Ivo till Nyhetsbyrån Siren.

Många andra som sökt vård på mannens praktik ska också ha råkat illa ut. Bland annat ska fler fått friska tänder rotfyllda. Han ska också ha struntat i att laga karies, utsatt vårdtagare för onödig strålningsrisk och haft omfattande brister i journalföringen. Anmälan omfattar 48 sidor som beskriver olika felbehandlingar och myndigheten konstaterar att "han är en direkt fara för sina patienter".

– Patienterna har drabbats illa. De har kommit ut i ett sämre skick från tandläkaren än när de gick dit, säger Karin Fagerberg till Nyhetsbyrån Siren.

Nu polisanmäls också tandläkaren av Ivo misstänkt för misshandel alternativt vållande till grov kroppsskada, ett brott som kan ge fängelse.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG