Detaljplanearbetet för +One, som projektet har fått som arbetsnamn, kommer att påbörjas år 2020. Foto: Svenska Mässan

Tävling om fjärde tornets yttre

Hur Svenska Mässans fjärde ton ska se ut är ännu inte bestämt. Nu utlyst en arkitekttävling där ett vinnande förslag sedan ska utses.

  • Publicerad 09:01, 7 nov 2018

Svenska mässan växer. I juni gavs klartecken för att gå vidare med planerna för ett fjärde torn, som också kommer bli det näst högsta i stan efter Karlatornet.

Det nya tornet kommer att innehålla cirka 400 hotellrum, men också restauranger, mötesytor och kontor. Allt beräknas stå klar 2025.

– Vi vill att både världsbesökare och göteborgare ska möta den dynamiska och inbjudande atmosfär som kännetecknar vår mötesplats. Byggnaden ska kännas som en port till en pulserande och global mötesplats. Vi vill att den ska vara intressant, omfamnande och internationell, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef på Svenska Mässan Gothia Towers i ett pressmeddelande.

Hur det nya tornet ska se ut är inte bestämt. Nu lanseras en gestaltningstävling via Sveriges Arkitekter.

Under den närmaste månaden kan arkitektkontoret lämna in sina intresseanmälningar för att delta. Därefter plockas 4-5 kontor ut som kommer tävla om uppdraget.

– I bedömningsgruppen ingår representanter från Svenska Mässan Stiftelse, Göteborgs Stad samt Sveriges Arkitekter och de utvalda arkitektkontoren kommer att offentliggöras i början på januari 2019, säger Joachim Hult, fastighetsdirektör på Svenska Mässan Gothia Towers. Det vinnande förslaget planeras sedan att offentliggöras i början av juni.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG