"Ett eget rum" är regissör Matilda Klamas och författaren Erika Lindahls verk som gränsar mellan teater, performance och dans. Här blir publiken delaktig på ett interaktivt vis.

– Men man behöver inte som publik göra något eller svara på frågor, säger Matilda Klamas.

Ja, förutom att man då och då behöver resa sig för att följa med i nästa scen av den kreativa föreställningen. För det är en uppsättning som rör på sig i rummet.

Virgina Woolf har inspirerat

Det handlar om en föreställningen med stora ambitioner och visioner, men som samtidigt jobbar med begränsade ramar och publik.

– Redan innan coronan var vår avsikt att ha en publik om 25 personer, nu blir det tio mindre än så. Vår avsikt har hela tiden varit att vi skulle ha en mobil publik, förklarar Matilda Klamas.

Inspirationen till "Ett eget rum" kommer från Virgina Woolfs bok från 1929 med samma titel.

– Vi har länge fascinerats av henne och dels boken och dels hennes kluster. Vi har valt att göra en fördjupning av tre kvinnor varav Virgina Woolf är en.

Inte varit synsk

Titeln "Ett eget rum" låter som om Teater Nu skapat en föreställning som är baserad på den verklighet som vi lever i med en pågående pandemi och de restriktioner som den medför. Men teatersällskapet från Göteborg har inte varit synsk i sitt skapande.

– 2012 tog jag kontakt med Erika Lindahl. Men då visste vi inte vilken form vi skulle ha. Vi började brevväxla med boken som uppslag. Inledningsvis fysiska brev. Sedan mejl, säger Matilda Klamas.

"Ett eget rum" har tidigare spelats i Borås. Nu är det dags för Göteborg och ett slags nypremiär.

– Vi har ändrat en del i manus och det här nya rummet ger nya utmaningar. Tanken är att det ska gå att sätta upp den på olika ställen, säger Matilda Klamas.

– Vi vill inte ha en fast scen, men ser gärna att rummet får ta plats i föreställningen.

Sexig lokal

Så blir det i restaurang Värts lokaler inhysta i ett gammal frysrum i Gamlestadens fabriker.

– Den är hård med magnetiska väggar, säger Matilda Klamas förtjust.

– Ja, den är sexig och rå, också, skjuter producenten Sara Östebro in.

– Vi älskar sådana här lokaler, det blir underground.