Föräldrastöd. Jenny Aleryd, Maria Andersson och Anders Karlsson är tre av socialarbetarna som arbetar med Ungdomsenhetens föräldratelefon. Foto: Anders Magnusson

Telefonlinje blir livlina för tonårsföräldrar

Inga frågor är för små eller stora. Det är budskapet när kommunen öppnar en ny telefonlinje dit oroliga tonårsföräldrar kan ringa för att få råd och stöd.

  • Publicerad 05:00, 11 nov 2020

Om inte vi kan hjälpa så lotsar vi vidare.

Spelar min ungdom för mycket dataspel? Hur kan vi få vår tonåring att gå till skolan? Jag misstänker att min dotter tar droger, vad ska jag göra? Min ungdom är misstänkt för brott och sitter anhållen. Vad händer nu?

Att vara föräldrar till tonårsbarn eller unga vuxna kan innebära många frågor, funderingar och oro.

Nu öppnar Social resursförvaltnings ungdomsenhet en helt ny föräldratelefon för den som är orolig för en ung person i sin närhet.

– Vi har sett ett behov av att en del föräldrar behöver dela eller bolla sin oro eller tankar kring sina ungdomar. Nu kan vi erbjuda en form av råd och stödsamtal där de kan beskriva sin oro, säger Anders Karlsson, medlare på ungdomsenheten.

Vill fylla ett glapp

Kommunen har hittills haft mer fokus på stöd och insatser för föräldrar till mindre barn.

– När det gäller stöd för föräldrar till ungdomar eller unga vuxna har det inte funnits samma alternativ. Det glappet vill vi täppa igen.

Anders Karlsson och hans kollegor uppmanar föräldrar att inte sitta ensamma med sin oro utan istället ta kontakt via telefonlinjen och prata med erfarna socialarbetare.

De poängterar att inga frågor är för små eller stora.

– Till oss kan man ringa och bara bolla en tanke; är det här en befogad oro, är det normalt eller inte normalt. Det kan handla om allt från kriminalitet och droger till skol- och livsstilsfrågor.

Lotsar vidare

Det är socialarbetare från Social resursförvaltnings ungdomsenhet, Mini-Maria och Stödcentrum för brottsutsatta som bemannar telefonen. Det handlar om verksamheter som på olika sätt stöttar unga som hamnat i svårigheter, till exempel är inblandade i kriminalitet, har problem med droger, riskerar att radikaliseras eller har utsatts för brott.

– Vi möter många föräldrar till ungdomar och vet att det kan vara svårt att veta vart man ska vända sig. Om inte vi kan hjälpa så lotsar vi vidare, säger Anders Karlsson.

Så här fungerar föräldratelefonen:

Föräldratelefonen är till för föräldrar, anhöriga och andra vuxna runt tonåringar och unga vuxna.

En telefonsvarare tar emot ditt samtal.

Du lämnar ett meddelande och blir sedan uppringd.

Den som ringer upp arbetar under sekretess och den som ringer kan vara anonym.

Hjälpen är kostnadsfri.

Telefonnumret är 031-367 96 14. Läs mer om föräldratelefonen på www.goteborg.se/foraldratelefon

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00