ÖVNING. Den12 april genomför Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Försvarsmedicincentrum katastrofövning Liv vid Käringberget i Västra Göteborg. "Vi vill stresstesta hur mycket vi klarar", säger Hans Lönroth, områdeschef och ansvarig övningsledare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten/Catharina Fyrberg

Terrorövning på Käringberget ska stärka Sahlgrenska

En terrorattack vid Käringberget med ett hundratal skadade i behov av akutvård. Det är scenariot för Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Försvarsmedicincentrums stora katastrofövning Liv som genomförs den 12 april.

  • Publicerad 05:30, 3 apr 2018

– Sett till vad som händer i Sverige och i världen är risken av att drabbas av större terrorattacker högre än tidigare år. Vi har känt att vi behöver öva det här med stora skadeutfall för att tillsammans med militären kunna göra en insats för samhället, säger Hans Lönroth, områdeschef och ansvarig övningsledare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Simulerar terrorattack

Övningen börjar med en simulerad terrorattack vid Göteborgs garnison på Käringberget. Ett hundratal personer kommer att agera skadade och ska sedan transporteras med militära helikoptrar och fordon till Sahlgrenskas akutintag.

– Vi vill stresstesta hur mycket vi klarar egentligen. Vi tänker oss att minst 100 skademarkörer kommer in under loppet av fyra timmar. Min förväntan på detta är att se vad gränsen går när det gäller personalresurser och vår förmåga, säger Hans Lönroth.

En riktig olycka

Övningen kommer också visa hur mycket instrument, engångsmaterial och blod som finns tillgängligt. Omkring 130 sjukvårdspersonal kommer vara inblandade.

– Det är första hand akutpersonal och akutläkare i kirurgi och anestesi som kommer delta men även andra grupper. Vissa skadade kommer skickas upp till röntgen så vi får se hur de klarar detta när det bara väller in skadade där.

Den normala vården kommer påverkas minimalt. Under övningen kommer alla akuta fall tas hand om på Sahlgrenska som vanligt. Mindre allvarliga transporter kan komma att omdirigeras till Mölndal och Östra Sjukhuset.

– Händer det en större olycka bryter vi övningen. Vi sätter stopp om den normala vården kommer i kläm. Det kommer vi inte tillåta.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG