Testpanel: Så roligt är Lisebergs Underland

I 17 månader har Liseberg tvingats hålla stängt på grund av pandemin. Nu har de äntligen öppnat upp igen och så även nya attraktionen Underlandet. "Det har varit ett mörkt år för oss alla och för Liseberg", säger vd Andreas Andersen.

  • Publicerad 15:00, 12 jun 2021

Andreas Andersen, Lisebergs vd. Foto: MARKUS ANDERSSON

Han klippte av strömmen och allt blev mörkt. Det var lite läskigt men så coolt.

Staden blommar och Göteborg är lummigt. Runt korsvägen hörs bekanta ljud, man höjer blicken och möts av en saknad syn. Berg- och dalbanorna är i rullning. De rör sig. Besökarna skriker av rädsla och förtjusning. En lättnad sköljer över en, snart är kanske allt som vanligt igen.

– I dag är en känsloladdad dag. Det har varit ett mörkt år för oss alla och för Liseberg, nu ser vi framåt och ser på öppningen av parken som en symbol för en ljusare tid, säger vd Andreas Andersen.

Barn med förväntan i blicken springer in på Liseberg med föräldrar hack i häl. Vissa är här för allra första gången och andra har längtat och väntat länge för att få komma hit igen.

Femåriga Emmet Melaugh säger att han bara var tre år förra gången han var här. I år kan han åka många fler roliga grejer.

Emmets äldre bror Raymond har också längtat länge. Han berättar att de vann en stor chokladkaka när de var här senast.

– Chokladen tog slut för jättelänge sedan så nu vill jag verkligen vinna en ny, säger han.

Underlandet

Innan de ska försöka vinna go’saker så är det dags att testa Lisebergs nya attraktion.

I underlandet får man följa med ner i Lisebergkaninernas värld. I kanintunnlarna får man se vad de glada gröna har för sig efter att nöjesparken har stängt.

Det är en färd genom olika miljöer som är upplevelser både visuellt, ljus- och ljudmässigt.

– Det finns så mycket fina detaljer så att du kan åka flera gånger och alltid se något nytt, säger Daniel Lindberg, attraktionschef.

Emmet och Raymond höll i sig hårt och tittade med fascinerade ögon.

– Det bästa var att det fanns en gubbe med hatt som höll i en stor sax. Han klippte av strömmen och allt blev mörkt. Det var lite läskigt men så coolt, säger Raymond.

– Jag älskade kaninen i glass-landet som va tjock om magen för att han hade ätit för mycket glass, säger Emmet.

Bara en liten stund efter att invigningsbandet klipptes fylldes parken med glada besökare.

Men inte alls i samma utsträckning som tidigare år. I år gäller ett begränsat antal besökare, 5 000 personer får vara i parken samtidigt vilket är en sjättedel av parkens fullständiga kapacitet. Det gäller också att ha köpt biljetter i förväg.

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12