Theo har en plan för the Plan

Theodor Jensen hade en plan. Efter stürm und drang-åren med Broder Daniel satte han den i verket. Det blev bandet the Plan och succé – som efter tolv år gör comeback.

  • Publicerad 09:44, 8 jan 2019

Som medlem i Broder Daniel från 1996 och framåt fick han sin beskärda del av rock'n'rolliv. Men den klassiskt skolade gitarristen Theodor Jensen hade en plan, ungefär som Håkan Hellström, och skrev låtar för sitt eget projekt – bandet the Plan. Debuten med singeln "Mon amour" blev en hit 2001 och 2003 var det full fokus på bandet och Stockholm har sedan dess varit bostadsorten för honom.

Nu är han snart på besök i sin forna hemstad för spelning på Pustervik 11 januari.

– Jag har egentligen inga kopplingar här längre. Lite släkt, bara. Men Henke och jag pratade om att vi skulle repa något, säger han.

"Henke" är alltså Henrik Berggren och när förre Broder Daniel-sångaren gjorde comeback 2017 med album och på scen, ja, då fanns Theodor Jensen troget vid hans sida. Men det är inte inspiration därifrån som har gjort att the Plan efter tolv års skivträda åter är albumaktuella.

– Nej, nej. Låtarna har jag skrivit innan jag började spela med Henrik, säger Theodor Jensen.

Efter att keyboardisten Mikael Furugärde hoppade av efter andra albumet "Embrace me beauty" (2004) dröjde det en stund innan Theodor Jensen och han började umgås igen.

– Han fokuserade ju på sitt författarskap. Men sedan började vi fika ihop och vi pratade mycket, var ideologiska bröder med samma intressen. Efter ett tag föreslog jag att vi skulle börja köra igen. Jag hade ju materialet, förklarar Theodor Jensen.

Musiken på comebackalbumet "From world away" har spelats in av duon under en lång period. Dels för att båda velat att det ska låta rätt, dels för att de fick lära sig tekniken med inspelningsutrustningen.

– Ja, och efter det allt kontorsarbete, säger Theodor Jensen.

Nya albumet kom i höstas och strategin är klar. Av de 13 låtar som spelats in har ingen sållats bort. Allt ges ut på vinyl, därför har det blivit ett dubbelalbum.

– Det gick inte att få med dem på något annat vis, förklarar Theodor Jensen.

The Plan hade heller inte för avsikt att släppa skiva på några streamingtjänster eller på cd. Något de innan jul ruckade på.

– Vi räknar inte med någon vinst. Men hoppas att vi får in pengar så att vi kan betala de musiker som är med på albumet, säger Theodor Jensen.

– Likadant med Robert Lahti, som jar gjort ett hästjobb med mixningen. Hans insats har varit oumbärlig och han har varit väldigt viktigt för produktionen.

Musiken på "From world away" bär stråk av vemod. Inte så konstigt. Under låtskrivandet levde Theodor Jensen separerad från sin sambo och barnens (nu 7 och 8 år) mamma.

– Men vi är tillsammans igen. Det var en jobbig tid. Men fördelen var att jag tvingades ta ansvar, säger Theodor Jensen.

The Plan

Är: Theodor Jensen och Mikael Furugärde. Bildades 2001 av Theodor Jensen, då medlem i Broder Daniel. Fick sitt genombrott samma år med singeln "Mon amour". Mikael Furugärde har kommit åter till bandet efter att ha slutat i och med utgivningen av andra albumet "Embrace me beauty" (2004).

Aktuella: Med dubbelalbumet "From worlds away" och spelning på Pustervik fredag 11 januari.

Discografi: "The plan" (2001), "Embrace me beauty" (2004), "Walk for gold" (2006) och "From worlds away" (2018). Theodor Jensen har också gett ut soloalbumet "Keep company" (2010).

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG