Tiden rinner ut för anrika ridklubben

Om mindre än två år påbörjas planarbetet för nya bostäder där Askims fältrittklubb ligger i dag. Ännu har ridklubben ingenstans att ta vägen och nu börjar tiden rinna ut i väntan på besked om ny mark.

  • Publicerad 05:30, 9 jun 2020

En ridskola tar många år att bygga upp och vi kan inte ställa hästarna i garaget under tiden.

Trängd situation. Ännu vet Askims fältrittklubb inte var de ska ta vägen. Foto: Johanna Roos

På väg upp genom det tätbebyggda villaområdet i Askim är det svårt att föreställa sig att en ridanläggning med stall för över 20 hästar och vidsträckta hagar ska breda ut sig vid vägens slut.

Askims fältrittklubb har ända sedan starten 1969 varit centralt belägen, men nu har förtätningen av staden avskärmat ridklubben till den grad att det snart är omöjligt att rida ut med hästarna.

– För att komma till våra ridvägar måste vi passera trafikerade vägar, återvinningsstation och en byggvaruhandel. Vi kan inte längre garantera säkerheten för våra ryttare, säger Kajsa Baumann, vice ordförande i klubben.

Oväntade planen: Ridskolan gör plats åt bostäder

Hästarna blir skrämda

Enligt henne är det också problematiskt att det rör sig allt mer folk på anläggningen och att respekten för hästarna blir allt sämre.

– Folk promenerar rakt igenom både hagar och vår paddock, det har till och med hänt mitt under pågående lektion. Hästarna har även blivit skrämda av lösa hundar och folk har klippt sönder stängsel för att lättare kunna passera genom våra hagar.

Nu har tålamodet tagit slut och flera av privatryttarna har flyttat sina hästar från stallet.

Redan för två år sedan konstaterade klubben att deras överlevnad hänger på att hitta ett annat ställe att etablera sig på.

– Det finns ingen lämplig mark nära våra medlemmar. Vi ska vara som en fritidsgård och det kräver närhet, inte att föräldrar ska behöva köra.

Ridklubbens sista hopp

Strandad diskussion

Fältrittklubben har tillsammans med Idrott- och föreningsförvaltningen länge tittat på om det skulle vara möjligt att få tillgång till en mark i Mölndals kommun.

– Där skulle vi ha en chans att kunna behålla våra medlemmar och samtidigt få tillgång till ridvägarna.

Men det finns två problem.

Dels har den politiska diskussionen, som Idrott- och föreningsnämnden under flera år fört med Mölndals kommun, fortfarande inte kommit någon vart.

Dels är finansieringen av en ny ridanläggning, som enligt klubben skulle uppgå till runt 80 miljoner kronor, ytterligare en olöst fråga.

Marken bebyggs

Samtidigt rinner tiden ut för Askims fältrittklubb.

År 2022 kommer fastighetsbolaget Klövern att påbörja planarbetet för nya bostäder på klubbens nuvarande mark.

– Vi kan inte bara stänga ner verksamheten och sedan återuppta den igen. En ridskola tar många år att bygga upp och vi kan inte ställa hästarna i garaget under tiden, säger Kajsa Baumann.

De river hindren för integration i ridsporten

På egen risk. Många gående korsar ridanläggningen, vilket blivit ett problem för Askims fältrittklubb. Foto: Johanna Roos

Vi är GBG

    Vi är GBG