Tiden rinner ut för Sjömanskyrkan

Sjömanskyrkans framtid är fortfarande oviss. Diskussionerna med Göteborg stad har ännu inte lett till en överenskommelse. Enligt Sjömanskyrkans ordförande har de inte råd att vänta många veckor till.

  • Publicerad 05:30, 8 jun 2020

Sjömanskyrkans framtid har varit hotad sedan Göteborgs kyrkliga samfällighet drog in sitt årliga bidrag på en miljon kronor.

I april beslutade kommunstyrelsen att se över möjligheten att köpa Sjömanskyrkan. Just nu pågår diskussioner med staden om en eventuell affär.

Vändningen: Så kan Sjömanskyrkan räddas

– Vi avvaktar och väntar på dem. Det finns en siffra som diskuteras, men den har inte läckt till mig, säger Christina Rogestam, ordförande för Stiftelsen Sjömanskyrkan.

Hur länge har ni råd att vänta?

– Inte allt för länge. Jag hoppas vi får ett besked innan sommaren kommer igång ordentligt, säger Christina Rogestam.

"Också upp till kyrkan själva"

Fastighetskontoret har fått uppdraget att utreda ett eventuellt köp.

– Vi har löpande dialog med Sjömanskyrkan avseende eventuellt förvärv och om verksamheten kan fortsätta leva kvar, säger Jörgen Andersson på fastighetskontoret.

När kommer ni med besked?

– Det beror på hur diskussionerna med kyrkan fortgår. Jag tippar på att vi måste vända oss till vår nämnd under hösten med en rapport om hur vi ser på frågan.

Kyrkan säger att de bara har råd att vänta några veckor till…

– Det är vad de säger. Det hänger ju inte bara på Göteborg stad. Det är också upp till kyrkan hur de själva vill att det ska sluta. Det är en ömsesidig diskussion. Klart vi hoppas på att det blir ett snart avslut, säger Jörgen Andersson.

Foto: Byrd/ Dino Soldin

Ny älvförbindelse påverkar

Om 15 år är planen att en ny älvförbindelse mellan Stigberget och Lindholmen ska stå klar. Göteborg stad utreder nu olika alternativ, både bro och tunnel. Det är framförallt detta som gjort dem intresserade av att köpa Sjömanskyrkan, som redan idag ligger på kommunal mark. Även om kommunen bestämmer sig för att köpa byggnaden betyder inte det att Sjömanskyrkan är räddad.

Ny spårväg knyter ihop Majorna och Hisingen

– Mycket hänger på vad som sker i området över tid. Jag har svårt att uttala mig om hur byggnaden kommer påverkas av tänkbara stadsutvecklingsprojekt. När det gäller verksamheten som sådan har jag inte så mycket kunskap om det går att fortsätta i andra lokaler. Det vet nog kyrkan bäst själv. Sedan förstår jag att verksamheten är starkt förknippad med kyrkan och lokalerna, säger Jörgen Andersson.

Kan rivas

I alternativen som nu utreds finns alltså risken att Sjömanskyrkan behöver rivas.

– Så är det. Men det finns även en variant som i dagsläget pekar på att byggnaden inte behöver rivas, men det är inget jag kan garantera. Det är svårt att veta om kommande projekt, säger Jörgen Andersson.

Om kommunen kommer fram till att de inte vill köpa Sjömanskyrkan, eller att processen drar ut på tiden, finns andra som är intresserade av att köpa byggnaden.

– Vi har ett par fastighetsbolag som vi avvaktar med än så länge, säger Christina Rogestam.

Vad för typ av verksamhet skulle kunna bli aktuell då?

– Det vet jag inte.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/vi-gar-bakom-fasaden-pa-anrika-sjomanskyrkan/lgcyllq!20YdTOGKJSkzxtGgv6K9qg/

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11