Foto: Sjöpolisen/ Mostphotos

Tidig stöldvåg överraskar polis och båtägare

Det blev en bister start på båtsäsongen 2017 då Göteborgs båtägare överrumplades av tjuvarna som var ute i mycket god tid i år. – På Hisingen och öarna har vi haft nästan 60 fall av stölder och brott i hamnarna, säger Christer Melvinsson, områdespolis i Torslanda.

  • Publicerad 06:00, 3 jul 2017

Vanligtvis brukar de båtrelaterade brotten märkas av först i april, maj, men i år var tjuvarna tidigt ute. Redan efter årsskiftet fick polisen i Göteborg in anmälningar om inbrott och stölder i stadens hamnar.

– Både polisen och båtägarna blev överraskade, och det här är något vi måste lära oss av och ta med oss till nästa år, säger polisinspektör Arne Forslind.

Stor ökning i väst

I Västsverige har antalet stulna båtmotorer ökat med 64 procent från januari till maj i år jämfört med 2016 samma period. Men sett till hur många som stulits har Stockholm fått utstå fler stölder – där har hela 450 motorer stulits bara i år.

– Ser man till mitt område så har 90 procent av de båtrelaterade brotten begåtts i Björlanda Kile, men det har ändå blivit mycket bättre sedan fler började engagera sig i båtsamverkan, säger Christer Melvinsson.

Båtsamverkan

Båtsamverkan går att likna vid grannsamverkan, det bygger på att man tillsammans hjälps åt att hålla koll på varandras båtar och vara lite extra vaksam.

– Man bör känna minst två av sina båtgrannar för vi har haft fall där tjuvarna har klätt sig i arbetskläder för att inte dra till sig uppmärksamhet. Vi vet även att det finns europeiska ligor som lever på att själa båtmotorer och i större hamnar är det svårare att veta vilka det är som rör sig där, säger Christer Melvinsson.

Statistik: Brottsförebyggande rådet (BRÅ)

Polisens tips

När du tar upp din båt för vinterförvaring kan du ta bort kopan samt propellern på motorn för att göra den mindre atraktiv för tjuvar att stjäla. Men gör du det bör du även trä två soppsäckar över motorn för att skydda den från fukt.

Under tiden båten ligger i vattnet är det bra lås som gäller, både på båten och motorn.

Du kan även få DNA-märkning från polisen som göra det lättare att identifiera din motor om den blir stulen.

Det finns även spårsändare som låter dig se i mobilen var din motor är någonstans.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Göteborgare, skådespelare och regissör Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.söndag 28/6 16:10

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Jernberg: "Hur kan krisen bli en möjlighet?"

Retorik. Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. onsdag 10/6 16:20

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11