För tidigt? När är det egentligen okej att äta en semla? Vår reporter Alexander Kuronen reder ut. Foto: Mikael Andersson

Tidiga semlan – älskad och hatad

Fettisdagen infaller i år den 16 februari, men det har ingen betydelse för dagens gudlösa semmelälskare. Är det något att jämra sig över? Måltidsforskaren Richard Tellström tycker inte det.

  • Publicerad 13:10, 23 jan 2021

Så länge människor är glada och visar varandra kärlek tycker jag att man får vara nöjd.

Richard Tellström. Foto: Urban Björstadius

”Nu är det inte långt kvar till fastlagen. Kul, då får man äntligen äta semla!”

Har du sagt det är du förmodligen så ortodox det går att bli. I alla fall när det gäller just semmeltraditionen. Det menar Richard Tellström, måltidsforskare och etnolog vid Stockholms universitet:

– Om man är troende kristen äter man semlor tre eller fyra dagar fram till fastlagsdagen, alltså fettisdagen. Sedan inte mer.

Feta friheter

Alla gör bevisligen inte så, ty redan nu saluförs de gräddiga bullarna lite överallt till mångas förtjusning. Men att ta sig allt för feta friheter väcker också andra känslor.

Medan liberala gottegrisar ville ha semlor året om lydde en annan typisk läsarreaktion: ”Alldeles för tidigt.”

Man kan undra varför vissa så gärna lägger sig i andras högtidsfiranden och inte nöjer sig med att sköta sitt.

Richard Tellström tror att det är för att det råder oenighet om ifall traditioner ska vara kollektiva eller kunna tolkas fritt av var och en.

Göra som du vill

– I grunden tror jag att det beror på att vi plockat bort den religiösa anledningen till en mängd fester. Då är de inte längre bundna av kalenderåret, utan man kan fira mer som man själv vill.

Vad gäller bråket om semlan har det faktiskt pågått ända sedan 1950-talet. Då luckrades reglerna upp, efter att staten tidigare bestämt att semlor endast fick säljas under fastlagen.

Men nog har det ändå blivit mer okej att tjuvstarta traditioner på senare år.

– Ja, det tillhör det postmoderna samhället, där du får göra lite som du vill, säger Richard Tellström.

Vilken betydelse har det trista året 2020 haft där?

– Mitt intryck är att folk tog tillfället i akt och ordnade julstämning mycket tidigare än vanligt. Man har ett uppdämt behov av att festa och pynta, helt enkelt ge flärd åt en ganska tråkig tillvaro.

Är det bara positivt att gamla regler utmanas?

– Så länge människor är glada och visar varandra kärlek tycker jag att man får vara nöjd.

Populära. Thelins semlor började säljas på annandagen. Foto: Pekka Pääkkö

Lite semmelhistorik

Firandet av fettisdagen kommer från den kristna högtiden fastlagen då man inför 40 dagars fasta före påsk skulle äta upp sig.

Under fastan skulle man leva spartanskt, därför fick man verkligen unna sig på fettisdagen, eller semmeldagen.

Föregångare till semlan har ätits på fastlagsdagen sedan medeltiden. Det sägs att kungen Adolf Fredrik dog år 1771 på grund av att på kort tid ha tuggat i sig 14 hetväggar, semlans föregångare som serverades med mjölk.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20