Kritiseras. En kollega till Modjtaba Dadgar menar att den höga personalomsättningen och stora andelen obehöriga lärare på Frölundaskolan är resultatet av en dålig arbetsmiljö. Foto: Johanna Roos

Tidigare anställd: "Var en mardröm"

Lögner, hot och en mobbningskultur som sträckte sig ända upp i ledningen. Det menar en tidigare anställd på Frölundaskolan ledde till att hen blev sjukskriven. En nuvarande anställd vittnar om att många fortfarande blir utsatta.

  • Publicerad 05:30, 31 maj 2021

Det finns en dold kultur där det är några som lägger an den här attityden av att inte inkludera alla i diskussioner och beslutfattande.

Modjtaba Dadgar, legitimerad musiklärare på Frölundaskolan, vittnar om en utbredd mobbningskultur bland personalgruppen, något som fått honom att må dåligt under flera år.

En tidigare anställd, som lämnade skolan för tre år sedan, beskriver situationen som då rådde bland personal och ledning som "en mardröm".

– Jag blev utsatt för lögner, helt påhittade historier, som ledde till att jag till slut tvingades sluta. Den dåliga arbetsmiljön gjorde att jag fick högt blodtryck och blev sjuk.

Personen berättar om hur ett "gäng" bestående av både ledning och kollegor gaddade ihop sig mot några få andra. Enligt den tidigare anställda ska även flera högutbildade lärare ha fått ogrundade varningar medan outbildad personal premierades.

Lärare vittnar om kollegornas mobbning

Åsikter ignoreras

En av Modjtaba Dadgars nuvarande kollegor ger en liknande bild av situationen bland personalen, även om personen inte själv blivit utsatt.

– Min närmsta kollega mådde så dåligt att hen gick in i väggen och blev omplacerad på egen begäran. Två andra blev avstängda och två uppsagda, där orsakerna inte blev kända.

– Det finns en dold kultur där det är några som lägger an den här attityden av att inte inkludera alla i diskussioner och beslutfattande.

Kollegan menar att vuxenmobbning inte alltid är så konkret och verbal, utan mer handlar om att uteslutas och inte få komma till tals – men även om att nekas förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb.

– Det märks väldigt tydligt att om Modjtaba har åsikter så ignoreras han och utsätts ofta för medvetna missförstånd av både ledning och kollegor.

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00