Visionsbild. P-hus Heden är en tillfällig anläggning som rymmer cirka 750 parkeringsplatser, läktare, verksamhetslokaler och löparbana. Foto: Kanozi Arkitekter

Tillfälligt P-hus på Heden får löparbana på taket

Ett tillfälligt P-hus ska byggas på Heden. Syftet är att anläggningen, som även rymmer läktare och löparbana, ska ersätta de parkeringsplatser som försvinner i centrum när staden utvecklas.

  • Publicerad 11:02, 14 sep 2021

Det tillfälliga P-huset kommer att anläggas vid Sten Sturegatan, i centrala Göteborg. Byggnaden, ska förutom parkeringsplatser även rymma en läktare och löparbana på taket.

Tanken med det nya p-huset är att fylla behovet av parkeringsplatser när andra parkeringsytor försvinner, tillfälligt eller permanent i staden.

Redan nu har ett antal parkeringar försvunnit bland annat på grund av bygget av Västlänken. De kommande åren stängs ytterligare parkeringar i närområdet av. Det handlar om P-hus Lorensberg och P-hus Gösta Rahm och senare när parkeringar på södra Heden försvinner, uppger kommunen.

– Göteborgs Stad har utrett ett stort antal ytor för att hitta de som passar bäst för ersättningsparkeringar. Heden är ett av de områden som bäst uppfyller kriterierna. Platsen är lätt att nå och ligger bra till för de som vill besöka innerstaden eller evenemangsområdet, säger Lena Lundblad, chef för Strategisk utveckling på Göteborgs Stads Parkering i ett pressmeddelande.

Temporärt till 2028

I anslutning till P-huset kommer det finnas ett stort antal elladdningsplatser, och plats för bilpoolsfordon.

– Dessutom finns en station för Styr & Ställ-cyklar precis i anslutning till p-huset. På så sätt vill vi underlätta för besökarna och ge möjlighet till ett hållbart resande, säger Lena Lundblad.

Bygget drar igång 27 september och planeras stå klart om ett år.

Parkeringsanläggningen är temporär och bygglovet löper till 2028. Därefter kan bygglovet eventuellt förlängas med max sex år till om anläggningen fortfarande behövs.

Göteborgs Stad meddelar samtidigt att det står bakom ambitionen att utveckla Heden på sikt och att parkeringsanläggningen inte kommer utgöra något hinder.

Mer om P-hus Heden

Anläggningen väntas vara klar om ett år, i september 2022. Byggföretaget Skanska är totalentreprenör och bygger på uppdrag av Göteborgs Stads Parkering. P-huset rymmer cirka 750 parkeringsplatser i två våningar. Det är cirka 350 fler än vad som finns på den aktuella ytan på Heden idag. Den totala projektkostnaden är cirka 120 miljoner kronor, inklusive projektering, produktion, oförutsedda kostnader och demontering. Anläggningen finansieras av de parkerande kunderna. Förutom detta har Göteborgs Stads Parkering även fått finansiering om 30 miljoner kronor från Trafikverkets projekt Västlänken för uppförande av anläggningen, då den till viss del är tänkt att ersätta en del av de platser som försvinner när Västlänken byggs. Partille Cup och Gothia Cup påverkas inte. Byggtiderna anpassas efter aktörernas aktiviteter. Parkeringskunder som idag parkerar på den aktuella platsen på Heden kommer under byggtiden att hänvisas till andra parkeringsytor på Heden. Då byggföretaget varken behöver utföra pålning eller spontning, bedöms bygget inte innebära några större störningar för boende och verksamheter i närområdet. Källa: Göteborgs stad

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39