TOA. Tavolos ägare Bengt Linde och Anders Westgerd och förstås priset, uppspikat på väggen. Foto: Caroline Bräutigam,

Tillgänglig toa prisas på Magasinsgatan

Göteborgskooperativet för Independent Living prisar restaurang Tavolo för deras toalett. Förhoppningen är att fler ska ta efter och jobba med bra, snygga och tillgängliga toaletter.

  • Publicerad 13:09, 19 nov 2020

I nuläget hindrar coronapandemin många att gå på restaurang. Men även innan pandemin var en stor andel av befolkningen tveksamma till att ge sig ut på stan för att äta.  

– När andra funderar på vad som finns på menyn funderar andra på om det finns en bra och tillgänglig toalett. Att kunna gå på muggen är en förutsättning. Finns det inte så skiter man i det, säger Anders Westgerd, VD på Göteborgskooperativet för Independent Living, GIL.

Anders ser rött för rättvisa i samhället

I dag på Världstoalettdagen uppmärksammar GIL bristen på tillgänglighetsanpassade toaletter i offentlig miljö.

– På flera ställen finns det inte toaletter över huvud taget och där det finns är de anpassade toaletterna ofta väldigt sterila med en sjukhuskänsla. En anpassad toa har ju oftast större mått en än vanlig toa, det finns mycket yta att jobba på med inredningen. Jag förstår inte varför en anpassad toa måste vara så tråkig. Återigen beror det väl på att vi är sedda som ganska tråkiga människor, säger Anders Westgerd, som själv är rullstolsburen.

Vad brukar personalen säga när du påtalar problemet?

– De brukar säga att de inte har tänkt på det. Det är något jag möter övergripande när det kommer till tillgänglighet – att man inte har tänkt på det.

Så kan Göteborg bli mer tillgängligt för alla

Anders Westgerd berättar om restaurangbesök där han blivit hänvisad till toaletter på andra sidan gatan eller där personalen har fått följa med i en hiss med kod och sedan väntat utanför toaletten tills man är klar för att kunna ta hissen ner igen.

Men det finns inte bara dåliga exempel. GIL har valt att uppmuntra de krafter som gått motsatt väg och satsat på bra, snygga och tillgängliga toaletter. Under torsdagen delades det stora toalettpriset ut till restaurang Tavolo på Magasinsgatan.

– De är nyöppnade och har gjort en snygg toalett med en schysst ramp. Nu hoppas vi att det kan inspirera fler att jobba med tillgänglighet, säger Anders Westgerd.

Världstoalettdagen

Den 19:e november infaller Världstoalettdagen – en officiell FN-dag som uppmärksammar att 2.5 miljarder människor inte har tillgång till toalett.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20