TOA. Tavolos ägare Bengt Linde och Anders Westgerd och förstås priset, uppspikat på väggen. Foto: Caroline Bräutigam,

Tillgänglig toa prisas på Magasinsgatan

Göteborgskooperativet för Independent Living prisar restaurang Tavolo för deras toalett. Förhoppningen är att fler ska ta efter och jobba med bra, snygga och tillgängliga toaletter.

  • Publicerad 13:09, 19 nov 2020

I nuläget hindrar coronapandemin många att gå på restaurang. Men även innan pandemin var en stor andel av befolkningen tveksamma till att ge sig ut på stan för att äta.  

– När andra funderar på vad som finns på menyn funderar andra på om det finns en bra och tillgänglig toalett. Att kunna gå på muggen är en förutsättning. Finns det inte så skiter man i det, säger Anders Westgerd, VD på Göteborgskooperativet för Independent Living, GIL.

Anders ser rött för rättvisa i samhället

I dag på Världstoalettdagen uppmärksammar GIL bristen på tillgänglighetsanpassade toaletter i offentlig miljö.

– På flera ställen finns det inte toaletter över huvud taget och där det finns är de anpassade toaletterna ofta väldigt sterila med en sjukhuskänsla. En anpassad toa har ju oftast större mått en än vanlig toa, det finns mycket yta att jobba på med inredningen. Jag förstår inte varför en anpassad toa måste vara så tråkig. Återigen beror det väl på att vi är sedda som ganska tråkiga människor, säger Anders Westgerd, som själv är rullstolsburen.

Vad brukar personalen säga när du påtalar problemet?

– De brukar säga att de inte har tänkt på det. Det är något jag möter övergripande när det kommer till tillgänglighet – att man inte har tänkt på det.

Så kan Göteborg bli mer tillgängligt för alla

Anders Westgerd berättar om restaurangbesök där han blivit hänvisad till toaletter på andra sidan gatan eller där personalen har fått följa med i en hiss med kod och sedan väntat utanför toaletten tills man är klar för att kunna ta hissen ner igen.

Men det finns inte bara dåliga exempel. GIL har valt att uppmuntra de krafter som gått motsatt väg och satsat på bra, snygga och tillgängliga toaletter. Under torsdagen delades det stora toalettpriset ut till restaurang Tavolo på Magasinsgatan.

– De är nyöppnade och har gjort en snygg toalett med en schysst ramp. Nu hoppas vi att det kan inspirera fler att jobba med tillgänglighet, säger Anders Westgerd.

Världstoalettdagen

Den 19:e november infaller Världstoalettdagen – en officiell FN-dag som uppmärksammar att 2.5 miljarder människor inte har tillgång till toalett.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40