TOA. Tavolos ägare Bengt Linde och Anders Westgerd och förstås priset, uppspikat på väggen. Foto: Caroline Bräutigam,

Tillgänglig toa prisas på Magasinsgatan

Göteborgskooperativet för Independent Living prisar restaurang Tavolo för deras toalett. Förhoppningen är att fler ska ta efter och jobba med bra, snygga och tillgängliga toaletter.

  • Publicerad 13:09, 19 nov 2020

I nuläget hindrar coronapandemin många att gå på restaurang. Men även innan pandemin var en stor andel av befolkningen tveksamma till att ge sig ut på stan för att äta.  

– När andra funderar på vad som finns på menyn funderar andra på om det finns en bra och tillgänglig toalett. Att kunna gå på muggen är en förutsättning. Finns det inte så skiter man i det, säger Anders Westgerd, VD på Göteborgskooperativet för Independent Living, GIL.

Anders ser rött för rättvisa i samhället

I dag på Världstoalettdagen uppmärksammar GIL bristen på tillgänglighetsanpassade toaletter i offentlig miljö.

– På flera ställen finns det inte toaletter över huvud taget och där det finns är de anpassade toaletterna ofta väldigt sterila med en sjukhuskänsla. En anpassad toa har ju oftast större mått en än vanlig toa, det finns mycket yta att jobba på med inredningen. Jag förstår inte varför en anpassad toa måste vara så tråkig. Återigen beror det väl på att vi är sedda som ganska tråkiga människor, säger Anders Westgerd, som själv är rullstolsburen.

Vad brukar personalen säga när du påtalar problemet?

– De brukar säga att de inte har tänkt på det. Det är något jag möter övergripande när det kommer till tillgänglighet – att man inte har tänkt på det.

Så kan Göteborg bli mer tillgängligt för alla

Anders Westgerd berättar om restaurangbesök där han blivit hänvisad till toaletter på andra sidan gatan eller där personalen har fått följa med i en hiss med kod och sedan väntat utanför toaletten tills man är klar för att kunna ta hissen ner igen.

Men det finns inte bara dåliga exempel. GIL har valt att uppmuntra de krafter som gått motsatt väg och satsat på bra, snygga och tillgängliga toaletter. Under torsdagen delades det stora toalettpriset ut till restaurang Tavolo på Magasinsgatan.

– De är nyöppnade och har gjort en snygg toalett med en schysst ramp. Nu hoppas vi att det kan inspirera fler att jobba med tillgänglighet, säger Anders Westgerd.

Världstoalettdagen

Den 19:e november infaller Världstoalettdagen – en officiell FN-dag som uppmärksammar att 2.5 miljarder människor inte har tillgång till toalett.

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00