Tillsammans lyfter Min Ort-ungdomar mot nya roller

Min Ort-ungdomarna ger aldrig upp. Flera har fått nya filmroller och andra är på gång. I en prestigefull casting lyfter de varandra till skådespelardrömmen.

  • Publicerad 12:15, 31 aug 2019

– Har alla fått manus? Tror på det ni gör så kommer det att gå jättebra för er!

Bron-skådisens mål: förena Göteborgs förorter

I en lokal i Vasastan peppar Said William Legue, skådespelare, manuskonsulent och initiativtagare till filmsatsningen Min Ort, ett gäng ungdomar.

Alla med samma dröm – att bli upptäckt.

– Jag har samlat ungdomar som brinner för film. Många fick stort hopp efter Min Ort men alla kom inte vidare. Det är därför jag hela tiden återvänder, pushar dem att inte ge upp och använder mina kontakter i branschen till nya möjligheter, säger Said William Legue.

Guldkantad galapremiär på Min Ort

En större filmsatsning är på gång i Göteborg och en roll kan vara öppningen in i branschen.

– Först ut Marcello!

Med en stor applåd i ryggen tar Marcello Karlsson, 9 år klivet in i studion. Trots att många är ute efter samma roll är det ingen rivalitet i rummet. Tvärtom.

– Det är massa talanger här och vi lyfter varandra snarare än dra ner och gör varandra nervösa. Jag tror att folk ofta har uppfattningen om att det är jätteskrämmande på casting men det är faktiskt kul. Lillebrorsan gör bra ifrån sig, alla gör bra ifrån sig, säger Hussein Al Saiden, 22 år från Hammarkullen.

Han är redan etablerad skådis och har spelat i såväl tv-serien Alex som stått på flera av Göteborgs största teaterscener. Men för lillebror Ali Al Saiden, 11 år och Marcello Karlsson är det första castingen.

– Jag är inte nervös utan det känns bara roligt att prova, säger Ali Al Saiden som stärks av storebrors uppmuntrade ord:

– Det är ingen fara om man inte får en roll. Det är bara att fortsätta att kämpa och aldrig ge upp.

Romario Eriksson, 16 år. Foto: Lina Isaksson

Nervös men förväntansfull, väntar Romario Eriksson, 16 från Biskopsgården på sin tur att pröva lyckan i castingstudion. Han hoppas kunna utvecklas som skådis. En dröm som väcktes i Min Ort.

– Det var en upplevelse som jag inte kan jämföra med något annat. Det var magiskt, jag lärde känna massa folk och fick stå framför en kamera och göra grejer som jag har tänkt på hela mitt liv, säger han.

Göteborgs unga skådespelare enas i ny film

Abdirizak Farah Ali, 23 från Kortedala, står också på tur. Förutom Min Ort har han även haft en roll i Alex och med den fått känna på kändisskapet.

– Det var jätteroligt att spela in Alex och få respons av folk som kände igen mig. Det kändes konstigt att någon vill ta en bild på mig, en vanlig kille från förorten. Det är inte något man får vara med om varje dag.

– Nu kör vi en stor applåd för Ali!

Said William Legue slutar aldrig uppmuntra och tro på ungdomar. Han är själv från Bergsjön och fick som ung chansen för att någon trodde på honom. Vid sidan av en internationell karriär kämpar han för att ge tillbaka.

– Jag blev sedd i orten och det gav mig hopp. Jag samlar ungdomar från olika platser och ger dem nya möjligheter. Det är viktigt att folk ser de här ungdomarna, hur de kämpar och inspirerar varandra, säger han.

Biskopsgården i centrum i ny film

I skrivande stund har tre av de sökande fått positiva besked från filmbolaget.

Abdirizak Farah Ali, 23 år.

Marcello Karlsson, 9 år. Foto: Lina Isaksson

Min Ort

Min Ort genomför projekt som bygger på att uppmärksamma, motivera, inkludera och främja ungdomar i olika områden för att känna samhörighet och mening.

Min Ort - A Love Storyhandlade om ungdomar i Bergsjön. Finansierades av Göteborg film festival och Familjebostäder.

Min Ort - This is Swedenhandlade om ungdomar på Hisingen. Finansierades av Ungdomssatsningen Hisingen.

Min Ort 3 kommer handla om ungdomar i Biskopsgården men också från andra delar av Göteborg. Finansieras av stadsdelen Västra Hisingen.

Vi är GBG