Tillsammans växer Transammans Väst

Behovet av att träffa andra transpersoner och närstående har ökat. Nu drar Transammans i gång i Göteborg. – Äntligen, var det många som tänkte, säger Jenny Andersson kontaktperson för Transammans Väst.

  • Publicerad 18:00, 5 sep 2017

Transammans Väst startade upp i augusti men på nationell nivå har förbundet funnits sedan 2015. Föreningen är till för att öka kontaktnätet bland transpersoner och närstående men också för att informera och stötta.

Efter ett par år av förfrågningar in till riksorganisationen från personer i väst var Jenny Andersson en av de som drog igång Transammans lokalt. Hon upplever att det finns ett ökat behov av att träffa andra transpersoner och att skapa kontaktnät.

– Trycket har varit ganska högt. Det känns som man har letat efter en sådan här förening i Göteborg, säger hon.

Lokalföreningen kommer främst fokusera på stödverksamhet och öppna träffar. Tanken är att dela erfarenheter genom att umgås. Medlemmarna är med och utformar verksamheten.

– Redan på första träffen kom många förslag och tankar på hur man kan bygga upp Transammans Väst. För det är de personer som kommer som är Transammans Väst.

Vill inkludera alla

För Transammans är det viktigt att inkludera fler. Inte bara vuxna transpersoner utan föreningen välkomnar även barn och närstående.

– Närstående kan vara en moster, lärare eller ett barn. Alla är närstående på ett sätt.

En annan viktig funktion för att Transammans är att stötta transpersoner inom vården. Stödet handlar om att känna till bakgrundshistorien, upplysa om patientlagen eller efterbearbetning.

Jenny Andersson upplever att de flesta i samhället blir mer och mer förstående kring hbtq-frågor. Men det är viktigt att hela tiden öka kunskapen kring ämnet. Föreningen arbetar också aktivt med att informera och föreläsa på skolor och arbetsplatser.

- Vi försöker hela tiden bygga upp och tänka positivt. Så de fröna.

Om transperson

Transperson: Person som inte alls eller delvis inte identifierar sig med det kön en har fått tilldelat vid födseln.

Att vara transperson kan också innebära att inte följer rådande normer för hur en person med ett visst juridiskt kön ska vara, förutsatt att personen själv identifierar sig som transperson.

Ordet trans är latin för ”överskridande”. Transperson är ett paraplybegrepp med många undergrupper och det går att vara transperson på många olika sätt. Begreppet rör könsidentitet och könsuttryck och har ingenting med sexuell läggning att göra.

Källa: rfls.se

Visa merVisa mindre

Transammans väst

När: 23:e september.

Var: Information finns på Transamsammas väst facebooksida eller transammans.se

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20