Tillsammans växer Transammans Väst

Behovet av att träffa andra transpersoner och närstående har ökat. Nu drar Transammans i gång i Göteborg. – Äntligen, var det många som tänkte, säger Jenny Andersson kontaktperson för Transammans Väst.

  • Publicerad 18:00, 5 sep 2017

Transammans Väst startade upp i augusti men på nationell nivå har förbundet funnits sedan 2015. Föreningen är till för att öka kontaktnätet bland transpersoner och närstående men också för att informera och stötta.

Efter ett par år av förfrågningar in till riksorganisationen från personer i väst var Jenny Andersson en av de som drog igång Transammans lokalt. Hon upplever att det finns ett ökat behov av att träffa andra transpersoner och att skapa kontaktnät.

– Trycket har varit ganska högt. Det känns som man har letat efter en sådan här förening i Göteborg, säger hon.

Lokalföreningen kommer främst fokusera på stödverksamhet och öppna träffar. Tanken är att dela erfarenheter genom att umgås. Medlemmarna är med och utformar verksamheten.

– Redan på första träffen kom många förslag och tankar på hur man kan bygga upp Transammans Väst. För det är de personer som kommer som är Transammans Väst.

Vill inkludera alla

För Transammans är det viktigt att inkludera fler. Inte bara vuxna transpersoner utan föreningen välkomnar även barn och närstående.

– Närstående kan vara en moster, lärare eller ett barn. Alla är närstående på ett sätt.

En annan viktig funktion för att Transammans är att stötta transpersoner inom vården. Stödet handlar om att känna till bakgrundshistorien, upplysa om patientlagen eller efterbearbetning.

Jenny Andersson upplever att de flesta i samhället blir mer och mer förstående kring hbtq-frågor. Men det är viktigt att hela tiden öka kunskapen kring ämnet. Föreningen arbetar också aktivt med att informera och föreläsa på skolor och arbetsplatser.

- Vi försöker hela tiden bygga upp och tänka positivt. Så de fröna.

Om transperson

Transperson: Person som inte alls eller delvis inte identifierar sig med det kön en har fått tilldelat vid födseln.

Att vara transperson kan också innebära att inte följer rådande normer för hur en person med ett visst juridiskt kön ska vara, förutsatt att personen själv identifierar sig som transperson.

Ordet trans är latin för ”överskridande”. Transperson är ett paraplybegrepp med många undergrupper och det går att vara transperson på många olika sätt. Begreppet rör könsidentitet och könsuttryck och har ingenting med sexuell läggning att göra.

Källa: rfls.se

Visa merVisa mindre

Transammans väst

När: 23:e september.

Var: Information finns på Transamsammas väst facebooksida eller transammans.se

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21