Tillsammans växer Transammans Väst

Behovet av att träffa andra transpersoner och närstående har ökat. Nu drar Transammans i gång i Göteborg. – Äntligen, var det många som tänkte, säger Jenny Andersson kontaktperson för Transammans Väst.

  • Publicerad 18:00, 5 sep 2017

Transammans Väst startade upp i augusti men på nationell nivå har förbundet funnits sedan 2015. Föreningen är till för att öka kontaktnätet bland transpersoner och närstående men också för att informera och stötta.

Efter ett par år av förfrågningar in till riksorganisationen från personer i väst var Jenny Andersson en av de som drog igång Transammans lokalt. Hon upplever att det finns ett ökat behov av att träffa andra transpersoner och att skapa kontaktnät.

– Trycket har varit ganska högt. Det känns som man har letat efter en sådan här förening i Göteborg, säger hon.

Lokalföreningen kommer främst fokusera på stödverksamhet och öppna träffar. Tanken är att dela erfarenheter genom att umgås. Medlemmarna är med och utformar verksamheten.

– Redan på första träffen kom många förslag och tankar på hur man kan bygga upp Transammans Väst. För det är de personer som kommer som är Transammans Väst.

Vill inkludera alla

För Transammans är det viktigt att inkludera fler. Inte bara vuxna transpersoner utan föreningen välkomnar även barn och närstående.

– Närstående kan vara en moster, lärare eller ett barn. Alla är närstående på ett sätt.

En annan viktig funktion för att Transammans är att stötta transpersoner inom vården. Stödet handlar om att känna till bakgrundshistorien, upplysa om patientlagen eller efterbearbetning.

Jenny Andersson upplever att de flesta i samhället blir mer och mer förstående kring hbtq-frågor. Men det är viktigt att hela tiden öka kunskapen kring ämnet. Föreningen arbetar också aktivt med att informera och föreläsa på skolor och arbetsplatser.

- Vi försöker hela tiden bygga upp och tänka positivt. Så de fröna.

Om transperson

Transperson: Person som inte alls eller delvis inte identifierar sig med det kön en har fått tilldelat vid födseln.

Att vara transperson kan också innebära att inte följer rådande normer för hur en person med ett visst juridiskt kön ska vara, förutsatt att personen själv identifierar sig som transperson.

Ordet trans är latin för ”överskridande”. Transperson är ett paraplybegrepp med många undergrupper och det går att vara transperson på många olika sätt. Begreppet rör könsidentitet och könsuttryck och har ingenting med sexuell läggning att göra.

Källa: rfls.se

Visa merVisa mindre

Transammans väst

När: 23:e september.

Var: Information finns på Transamsammas väst facebooksida eller transammans.se

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00