Med ”Tro, hat, stöld” är Timo Räsänen mer angelägen än någonsin. Foto: Kai Martin

Timo tar ton på svenska

Med ”Tro, hat, stöld” presenterar sig Timo Räisänen på svenska. – Jag behöver skrika och spela sönder strängar, säger han.

  • Publicerad 18:30, 6 sep 2017


Fröet till att skriva på svenska såddes när Timo Räisänen skrev den inofficiella EM-låten ”Bollen måste dö” 2006 följt av kampanjlåten ”Aldrig långt borta” för Göteborg energi 2011.

– Ja, med dem och kanske framför allt ”Lyckliga gatan” 2013. Jag gjorde till och med ett album på svenska för sju år sedan. Men jag slängde det. Det blev en konstruerade platta. Poplåtar som var helt ok, men det var inte jag, säger han.

Så kom Ted Gärdestads musik i vägen. Fyra konserter 2014 blev till turnéer över tre år och till och med ett album.

– En bra skola, menar Timo Räisänen.

– Men min musik och texter på ”Tro, hat, stöld” är snarare en reaktion på det.  Jag behöver skrika och spela sönder strängar, säger han.

– Jag har aldrig haft så här mycket att säga förut. Egentligen är plattan en enda lång kräkning. Jag har nog alltid varit politisk, men inte vetat om det.

Han erkänner att det är ett album han inte skulle ha gjort för tio år sedan och det hade inte gått att göra på engelska.

– Det tog ett och ett halvt år att skriva. Det vill säga dubbelt så långt som normalt, förklarar Timo Räisänen.

– Men det har varit en renande process.
 

Det här är Timo

Namn: Timo Räisänen
År: 38.
Yrke: Musiker, låtskrivare, sångare.
Aktuell: Med svenskspråkiga albumet ”Tro, hat, stöld” med release 8 september.
Album: Åtta sedan 2006. Senast ”Timo sjunger Ted” 2016.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG