Tio år sen sist: Nu kan besättningen öva på is

För första gången på tio år fick Sjöräddningssällskapet i Hovås förra lördagen chansen att öva livräddning på is. I det nollgradiga vattnet kämpade besättningen med isdubbarna för att ta sig upp ur isvaken.

  • Publicerad 16:12, 18 feb 2021

Har man rätt kläder under dräkten så ska kroppstemperaturen inte sjunka med mer än två grader på en timma i nollgradigt vatten.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det vackra vintervädret lockar många ut på isarna för att åka skridskor, testa pimpelfiske eller vinterbada.

Även besättningen i Sjöräddningssällskapet RS Hovås passade på att ta sig ett kallt bad i Hovås hamn förra lördagen – men knappast för skojs skull.

För första gången på tio år är isen tillräckligt tjock för att det ska vara möjligt att öva islivräddning och då tog man tillfället i akt.

– Syftet med övningen var att vi ska kunna rädda oss själva om vi går genom isen. Annars kan vi inte rädda någon annan, säger Håkan Busck, stationsansvarig i Hovås.

I orangea arbetsdräkter med många lager kläder hoppade fyra besättningsmän ner i isvaken, fullt utrustade med bland annat isdubbar.

– Har man rätt kläder under dräkten så ska kroppstemperaturen inte sjunka med mer än två grader på en timma i nollgradigt vatten.

Isdramat: Drog upp fyra personer ur vattnet

Isen bruten. För första gången sedan pandemin utbröt kunde Sjöräddningssällskapet Hovås öva livräddning, på is dessutom. Foto: Håkan Busck

Övning. Senast isen var så pass stark att de kunde genomföra en övning var för tio år sedan. Foto: Håkan Busck

Legat på is

Att ta sig upp ur vattnet menar han är en stor utmaning, men inte den största.

– Det svåraste är att komma fram i tid. Det är den största skillnaden i vårt arbete på vintern jämfört med sommarhalvåret; när det händer något på vintern gör kylan att det blir mycket farligare.

Håkan Busck menar att Sjöräddningssällskapets verksamhet drabbats hårt av coronapandemin då såväl alla utbildningar som övningar pausats helt – fram tills nu.

– Vi måste alltid ha beredskap och är därför väldigt sårbara för sjukdomsbortfall. Därför har vi inte ens kunnat träffas och fika.

Till besättningens glädje har man nu så smått börjat komma igång och öva igen.

– Det är något som vi väntat på, så det känns väldigt bra. Att vi dessutom fick chans att öva på is var jätteroligt, avslutar Håkan Busck.

Vi är GBG

    Vi är GBG