Tio års tålamod gav nytt album

För tio år sedan kom Steve Erikssons soloalbum ""Kom storm, kom regn, kom sol igen". Nu är det dags för nästa – engelskspråkiga – "Right before our eyes". – Som producent kommer jag alltid sist, säger han.

  • Publicerad 16:10, 18 maj 2019

Han skyndar långsamt, gitarristen och låtskrivaren Steve Eriksson. För tio år sedan kom soloalbumet "Kom storm, kom regn, kom sol igen". Redan då hade han upptäckt textförfattaren, amerikanskan, Elizabeth Santos.

– Hon och jag har en bra story. Jag blev rekommenderad henne via en vän, fick en text och satte musik till den, berättar han.

Snart satt Elizabeth Santos och han i telefonen och kunde inte sluta prata.

– Det kostade en slant, säger han och ler.

Men mötet var positivt och mängder med låtar har gjorts sedan dess.

– Ja, vi ju hållit på i tio år, så det handlar om 50 till 60 låtar. Av dem har vi valt ut 14 till albumet, säger Steve Eriksson nöjt.

Mot USA

Nu siktar han på den amerikanska americanamarknaden. I USA finns det över 200 radiokanaler som håller sig till genren och som i sin tur kan generera spelningar på mindre ställen med en hängiven, intresserad publik.

– Jag hoppas ju att radiospelningarna ska ge möjlighet till spelningar på dessa olika ställen, som inte är helt olikt hur det var på nationernas tid i Göteborg på 70- och 80-talen, säger Steve Eriksson och syftar på spelställena Smålands-,Västgöta- och Vädalsnationer som låg centralt belägna.

Steve Eriksson är inte främmande för spelningar i USA. En resa dit 1986 gav på omvägar samarbete med folklegendaren Pete Seeger. I Sverige är Steve Eriksson ett aktat namn, men är också en person som jobbar lite i det dolda. Så har hans roll som producent gett produktioner som gjort att hans egen musik har fått stå tillbaka.

Ketchupeffekt

Men nu är det något av en ketchupeffekt. Samtidigt som soloalbumet "Right before our eyes" kommer efter tio års tålmodig väntan kommer också Wadman med sitt första album och bluesgrassbandet Folktown. Projekt där Steve Eriksson är milt sagt involverad, inte bara som producent.

Wadmans är bandet som bygger musiken på Göteborgspoeten Johan Anders Wadmans texter.

– Han finns ju som både gata och staty i Göteborg, men ingen verkar känna till honom, säger Steve Eriksson som i bandet gjort inte mindre än 35 låtar varav några alltså hamnat på det första albumet.

Tillsammans med vissångaren Tom Raspertin gräver de i Wadmanarkiven och förvånas över hur mycket av den gamle poetens texter som har ett dagsaktuellt värde.

– Wadman är som Cornelis, grov och backar inte för något, menar Steve Eriksson.

Bluegrass

Folktown är alltså det tredje albumet som Steve Eriksson ligger bakom på kort tid.

– Det bara blev så att vi blev färdiga med allting nu. Det handlar om modern bluesgrass med dobro, mandolin och ståbas i kompet. Allt gjort i min egen studio, säger han.

– Jag har investerat länge i den för att få till ett speciellt sound. Det har jag nu.

Steve Eriksson

Är: 60 år, musiker, låtskrivare och producent. Bor i Hovås med fru. Har barn och barnbarn. Har jobbat med Jobbat med Stefan Andersson, Mikael Rickfors, Flamingokvintetten, Pete Seeger, Rod MacDonald, Bjarne Lundqvist, Per Fritzell, Lotta Engberg med flera.

Aktuell: Med soloplattan "Right before our eyes" med texter av amerikanskan Elizabeth Santos, Wadmans med texter av Göteborgspoeten Johan Anders Wadman (1777–1837) och Folktown med modern bluegrass.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Teater Tofta vågar spela i sommar

"Glömska" den avslutande pjäsen i Göran Parkruds familjetrilogi Teater Tofta både trotsar och respekterar coronapandemin. För elfte året spelas därför sommarteater på Tofta Herrgård. "Vi har tänkt att inte allt ska stanna av", säger Susanna Helldén.fredag 3/7 18:51

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11